Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

Biztonságos Magyarország

A szociáldemokrata árnyékkormány olyan országot épít, amelyben minden polgár biztonságban érezheti magát, biztos lehet benne, hogy a Haza vigyáz rá. Ez nemcsak szociális biztonságot és a megélhetés biztonságát jelenti, hanem azt is, hogy mindenki biztonságban tudhassa saját magát, szeretteit, és kemény munkával szerzett vagyonát. Biztos lehessen benne, hogy az állam megvédi a nemzetközi fenyegetésekkel, a globális veszélyekkel, a hazai bűnözéssel, a tűzzel, a természeti katasztrófákkal szemben.

Mi, szociáldemokraták az erős államban hiszünk. Olyan erős államban, ami hatékonyan védi meg az embereket, amely hatékonyan szünteti meg az igazságtalanságokat, hatékonyan készíti fel az országot a jövő környezeti és gazdasági veszélyeire, és hatékonyan védi meg az emberek biztonságát is. Csak egy erős állam teremthet biztonságot, és csak a biztonságban élő társadalom szabadulhat meg a félelemtől és lehet szabad.

A bennünket körülvevő világ még soha nem változott olyan gyorsan, mint a mögöttünk álló pár évtizedben.A nemzetközi biztonsági környezet – az Ukrajna ellen elindított törvénytelen orosz agresszió miatt - alapjaiban változott meg az elmúlt 1,5 évben. Felértékelődtek a szövetségesi kapcsolatok, a hasonló értékeket valló országokkal való szoros együttműködés. Szinte minden NATO-és EU-tag felismerte, hogy a transzatlanti és az európai egység megőrzése, és a megtámadott megsegítése sokkal fontosabb, mint az egyéni sértettség és a nacionalista önzés. Egyedül az Orbán-kormány jár egy olyan - teljesen téves - úton, amely totális hitelvesztéshez, elszigetelődéshez és az ország nemzetközi magányához vezetett. 

Szintén katasztrófális az Orbán kormány bizonyítványa a mindennapok biztonságának védelmében is. A bűnözési mutatók csak papíron javulnak, állandósult a létszámhiány a rendőségnél és a többi rendvédelmi szervnél. 

Éppen ezért szociáldemokrata fordulatra van szükség a külpolitikában, honvédelemben és a rendészetben is. 

Olyan külpolitikára van szükség, amelynek legfőbb célja, hogy helyreállítsa Magyarország presztízsét és a hazánk iránti bizalmat szövetségeseink szemében, és megerősítse országunk pozícióját a szövetségi rendszeren belül. A szociáldemokrata kormány bebizonyítja, hogy Magyarország ismét képes konstruktív tagja lenni a NATO-nak és az EU-nak. Hazánknak a katonai szövetséghez és az Unióhoz való csatlakozása hosszú távon nemcsak védelmi és gazdasági biztonságot nyújt, hanem biztosítja annak lehetőségét is, hogy egy erős közösség teljes jogú tagjaként, annak intézményrendszerének keretén belül megteremtsük fejlődésünk feltételeit és hatékonyan, együttes erővel találjunk megoldásokat az új kihívások kezelésére. A regionális együttműködések befolyását vissza kell állítani, és ezeket az együttműködéseket meg kell erősíteni. 

A szociáldemokrata kormány feladata és felelőssége, hogy olyan honvédelmi politikát alakítson ki, amely úgy garantálja a polgárok által elvárt külső biztonságot, hogy számít minden magyarra, építi a haza fegyveres erejét, és erősíti a szövetségesi megbecsültségünket. A magyarok bizonságának garantáláshoz erős és jól müködő rendőrségre és büntetés-végrehajtásra, a határőrség újjászervezésére, önálló tüzoltóságra és politikamentes titkosszolgálatokra van szükség. 

Az árnyékkormány programjának ez a része a külpolitikával, honvédelemmel, rendészettel és titkosszolgálatokkal kapcsolatos vállalásainkat tartalmazza.

19. Tisztességes külpolitikát, erős szövetségeket!
20. Valódi honvédelmet!
21. A mindennapok biztonságát!

 

OLVASD EL A TELJES PROGRAMOT! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére