Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

20. Valódi honvédelmet!

Magyarország biztonságának 3 alappillére van: a Magyar Honvédség fegyveres ereje, az állampolgárok hazaszeretete, a NATO és az Európai Unió jelentette szövetségesi keretrendszer és védőernyő. Egy biztonságos Magyarországot teremtő szociáldemokrata kormány feladata és felelőssége lesz, hogy olyan honvédelmi politikát alakítson ki, amely úgy garantálja a polgárok által elvárt külső biztonságot, hogy számít minden magyarra, építi a haza fegyveres erejét, és erősíti a szövetségesi megbecsültségünket. 

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai: 

1. Kitörünk a nemzetközi magányból!

A szociáldemokrata kormánynak új alapokra kell helyeznie Magyarország szövetségi politikáját, tovább kell erősítenie a NATO-tagságunk iránti elkötelezettséget a társadalomban, újra hitet kell tennie a közös európai hadsereg mellett, és újjá kell építenie a regionális együttműködési kereteket. Külön stratégiát kell kidolgoznia az Amerikai Egyesült Államokkal történő biztonságpolitikai együttműködésre.

2. Új prioritások a nemzet biztonságában!

Új Nemzeti Biztonsági Stratégiára van szükség, amely a hagyományos kihívásokon túlmenően új feladatokat ad a fegyveres erők számára is. Kezelendő kihívásként tekintünk az energiabiztonság katonai aspektusaira, a klímaváltozás okozta katonai kihívásokra, az űrpolitika vagy nukleáris biztonság kérdéseire is.  

3. Átlátható katonai beszerzéseket!

A szociáldemokrata kormány új alapokra fogja helyezni a honvédelmi beszerzések rendszerét, a Magyar Honvédség fejlesztését. A költséghatékony fejlesztésekhez a NATO és az EU közös beszerzési folyamatát kell erősíteni, Magyarország részvétele ezekben a beszerzésekben tudatos és átlátható kell, hogy legyen. A beszerzések átláthatóvá tétele az állampolgárok irányába tett kötelező lépés, hiszen végső soron az adófizetők finanszírozzák ezeket a fejlesztéseket.

4. Megbecsülést a haza védelmezőinek!

Számunkra világos, a „vas” ember nélkül nem ér semmit. Éppen ezért átfogó honvédelmi humánstratégiát kell kidolgozni. Új toborzási koncepcióra van szükség, újra fogjuk gondolni a katonai szociális ellátások és a katonai egészségügy helyzetét, felülvizsgáljuk az önkéntes tartalékos rendszer. Fontos, hogy a hadsereg tagjai a szigorú hierarchia ellenére is biztonságban érezzék magukat. Ennek érdekében az létrehozzuk a katonai ombudsman intézményét.

5. Jóvátétel a megalázott katonáknak! 

Kiemelten foglalkozunk az elmúlt 13 évben szisztematikusan megalázott katonák ügyével. Ennek érdekében a korábban szolgálati nyugdíjuktól megfosztott, valamint a 2023-ban rendeleti úton, válogatás nélkül kirúgott katonák ügyében azonnali anyagi és erkölcsi jóvátételt adunk a kormányváltást követően.  

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére