Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

19. Tisztességes külpolitikát, erős szövetségeket!

A NATO és az Európai Unió teljes jogú tagjaként módunkban áll, hogy közös védelemben részesüljünk a világ legriasztóbb fenyegetéseitől, hogy érdemben hozzájáruljunk a globális kihívásokra adott válaszokhoz és azokat a Magyarországon élők érdekében, nemzetünk javára fordítsuk. Magyarország biztonságának kulcsa az, hogy ezt a különleges eredményt ne veszélyeztesse, ne kockáztassa semmilyen kalandorpolitika.

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai: 

1. Euroatlanti elköteleződést! 

Nekünk, szociáldemokratáknak fontos az euroatlanti partnerség megerősítése, a közös érdekek és értékek mentén az olyan országokkal, mint az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország. Kiemelt fontosságú biztosítani szövetségeseinket a Nyugat iránti elkötelezettségünkről. Ennek jegyében továbbra is a NATO-t tekintjük az európai biztonsági rendszer zálogának. 

2. Elítéljük Putyin véres háborúját! 

Az Európai Unióval közösen, a közvetlen katonai részvételt elkerülve támogatni kell Ukrajna honvédő háborúját az orosz agresszióval szemben. Fontos azonban, hogy Ukrajnát ne csak az orosz agresszorok kiűzésében, hanem humanitárius szempontból is segítsük az ország újjáépítését és megerősítését is, ez a kontinens biztonsága szempontjából is közös felelősségünk. 

3. Humanitárius külpolitikát! 

A külpolitikában is támogatni fogjuk a demokratikus intézményekbe vetett bizalom erősítését és a kemény fellépést az autoriter vezetőkkel szemben. Különös figyelmet kell fordítani a sérülékeny csoportok, kisebbségek jogainak védelmére.  Szükséges minél több nőt nemzetközi vezető pozícióba juttatni, beleértve az ENSZ-t és az Európai Unió külpolitikai szerveit is.  Kiemelten fontos feladat az emberi jogvédők támogatása világszerte. 

4. Új partnerség a határon túl élő magyarokkal!

Megfelelő gazdasági, kulturális és társadalmi kapcsolatot kell kialakítanunk a külhoni magyarság és az anyaország között. Célunk ezekben az országokban a magyar nyelv védelme és a magyarság önkormányzatiságának támogatása. Kiállunk a határon túli magyar közösségek nemzetközi szerződésekben védett jogainak, kulturális autonómiájának érvényesítése mellett. Felülvizsgáljuk ugyanakkor a választójogi törvényt annak érdekében, hogy Magyarország ügyeiről azok a polgárok dönthessenek, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek vagy éltek. A munkavégzés vagy tanulás miatt külföldön tartózkodó magyar polgárok számára megteremtjük annak lehetőségét, hogy a jelenlegi körülményekhez képest egyszerűbben tudjanak élni szavazati jogukkal.

5. Európai Egyesült Államokat! 

Víziónk egy a mainál erősebb és politikailag jobban integrált Európa, az Európai Egyesült Államok megteremtése. Ennek érdekében támogatjuk a mainál erősebb és hatékonyabb uniós külügyi együttműködést, mivel a magyar külpolitikai célok elérését is ennek keretei között tartjuk elérhetőnek. 

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére