Keresés
Logo

Szakpolitikai háttéranyagok

Az európai minimálbér-szabályozás magyarországi bevezetéséről, a munkavállalókat védő intézkedések, a bérrel és adózással kapcsolatos javaslatok kidolgozásáról

2023.03.10.

Az Árnyékkormányban kormányzásra készülünk, ezért fontos, hogy minden magyarokat érintő kérdést alaposan körüljárjunk, és utána hozzuk meg a végső döntéseinket. Ilyen kiemelt kérdés számunkra a magyar munkavállalók helyzete, az erről készült összefoglalónkat és javaslatainkat itt találod: Kattints a részletekért!

Az Európai Szociális Charta kimondja, hogy minden dolgozónak joga van az igazságos munkafeltételekhez. Elismeri, hogy minden dolgozónak joga van a maga és családja számára tisztes életszínvonalat biztosító méltányos díjazáshoz. Elismeri továbbá a szabadon létrehozott kollektív szerződések, valamint a jogszabályban meghatározott minimálbér megállapítására irányuló mechanizmusok szerepét e jog hatékony gyakorlásának biztosításában, és azt, hogy minden dolgozót és munkaadót megillet az a jog, hogy gazdasági és szociális érdekei védelmében helyi, nemzeti és nemzetközi szervezetekben szervezkedjen, valamint az a jog, hogy kollektív megállapodásra irányuló tárgyalást folytasson. Az Európai Szociális Charta tisztességes bérezésről szóló 4. cikkelyét ezidáig nem ratifikálta Magyarország.

 

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére