Keresés
Logo

Szakmai konferenciák

Kiút a válságból! - Megtörténhet a Huxit Magyarországon?

2023.10.02.

Az "Kiút a válságból!" című konferencián a Danubius Hotel Hungaria nagy rendezvénytermében a résztvevők a magyar problémákra kerestek európai megoldásokat. A rendezvényt az Új Köztársaságért Alapítvány, a Friedrich Ebert Stiftung és a Foundation of European Progressive Studies szervezte. A konferencián a résztvevők nyitó- és záróbeszédek, nagyelőadás és két panelbeszélgetés keretében vitatták meg az EU-ból való kilépés, az EU válságkezelő szerepét, valamint a magyar szociális problémák kérdéseit. Dobrev Klára nyitóbeszédében kiemelte, hogy az árnyékkormány célja az ilyen szakmai viták előmozdítása és a politikai döntések megalapozása. A konferencián részt vett tizenkét megszólaló, köztük politikusok, szakértők és civil szervezetek képviselői. Az eszmecsere során számos témát érintettek, és a résztvevők felhívták a figyelmet a Huxit veszélyére.

Sz. Bíró Zoltán egyórás előadásában áttekintette, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió miért jelentett kihívást az Európai Unió és Európa számára. Az előadás részletezte az orosz magatartás ideológiai hátterét, az orosz külpolitikai irányokat, valamint az EU és Oroszország kapcsolatát. Kiemelte, hogy Európa nem vette kellőképpen komolyan az orosz fenyegetést, pedig az már 2008-tól nyilvánvaló volt. Az előadás bemutatta az aktuális európai szankciók hatását az orosz gazdaságra. A végén a szónok sajnálatosan pesszimista kilátásokról beszélt, jelezve, hogy az orosz-ukrán konfliktus hosszú és veszélyes lesz. Az előadó rámutatott az orosz világpolitikai gondolkodás veszélyeire és az Európa számára rejtett kihívásokra.

Házigazda:

Dobrev Klára, árnyék-miniszterelnök, az Új Köztársaságért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője

Előadók:

Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője
Baka F. Zoltán, újságíró
Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke
Büttl Ferenc, közgazdász
Dr. Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója
Gyévai Zoltán, a Szabad Európa brüsszeli munkatársa
Heil Péter, a DK Uniós szakértője
Herfort Marietta, az Árnyékkormány romaügyi tanácsadója
Losoncz Miklós, egyetemi tanár
Rónai Sándor, a DK Európai Parlament képviselője
Sz. Bíró Zoltán, író, magyar történész, egyetemi adjunktus

 

DOLGOZZ DOBREV KLÁRA CSAPATÁBAN A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁN!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére