Keresés
Logo

Szakmai konferenciák

Hogyan jöhetnének az EU-s források Magyarországra?

2023.04.19.

A konferenciát Rónai Sándor Európai Parlamenti képviselő nyitotta meg. Őt követte Hegedűs Dániel a German Marshal Fund szakértőjének beszéde. A konferenciát Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, az Új Köztársaságért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője zárta.

A panelbeszélgetésben részt vettek a jogállamiságban és a korrupció ellenes küzdelemben élen járó magyar civilszervezetek szakértői, politológusok és a DK európai parlamenti delegációjának szakértői is.

A konferencián résztvevők többsége úgy vélte, hogy a magyar kormány, a rendszer felépítése és magyar kormány stratégiája miatt, nem fogja tudni az Európai Bizottság felé tett vállalásokat végrehajtani. Ezt Hegedűs Dániel, a konferencián a lengyel és a magyar autokratizálódó modell szembeállításával mutatta be. 

A lengyel modell arra épít, hogy a geopolitikai lojalitással vásárolnak belpolitikai autonómiát. Ez az Amerikai Egyesült Államok esetében, és az ukrán háború óta az EU-ban is egyre sikeresebb taktikának bizonyul. A magyar modell ellentétes logikára épít: a geopolitikai diszlojalitására, a multivektorális politikára, a vétó politikára, arra, hogy közeli kapcsolatokat alakít és tart fenn globális autokratikus szereplőkkel, ez által alternatívát mutat fel nyugati partnereivel szembe, hogy nyomást gyakoroljon rájuk.

Célja, hogy a Magyarország elleni fellépés külpolitikai költségei nagyobbak legyenek vagy annak látszódjanak, mint az ország megregulázásával járó haszon. 

Míg a lengyel kormány egy fronton, az igazságügy agresszív szétverése miatt áll konfliktusban a Bizottsággal és Tanáccsal, addig a magyar kormány háromfrontos háborút vív a jogállamiság, korrupció és külpolitika terén. Bár mind a három téren lehetőség adódna a változásra, a rendszer jellegéből fakadóan ehhez teljes stratégiai változásra lenne szükség. Másrészt a korrupció felszámolása sértené a nomenklatúra érdekeit, míg a külpolitikai változáshoz a „Nyugathoz” való elköteleződésre lenne szükség. Hegedűs Dániel úgy gondolja Orbán már a Nyugat Alkonyában hisz és nem tudja feladni az autokratizálódó modellt.

Hegedűs Dániel és Lakner Zoltán külön kiemelte, világossá kell tenni, hogy az Orbán kormány miatt nem érkeznek a támogatások, ezért populista kommunikációs politikára lesz szükség, amely nyomást gyakorolna a magyar kormányra, egyre nagyobb koncessziókat kicsikarása érdekében, a jogállamiság, a korrupciós küzdelem és a külpolitika terén. A Bizottság keze meg van kötve, de az ellenzéknek és civil társadalomnak nincsen. Ennek következtében, folyamatosan követelni kell a NATO csatlakozás engedélyezését, az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, közalapítványok átszervezését, vagyonbevallási szabályok módosítását, tudva, hogy ezeket a magyar kormány nem fogadhatja el, viszont magyarázkodnia kellene ezen javaslatok leszavazásánál.

A mérföldkövek közül legnagyobb kritika az Integritás Hatóságnak jutott, melynek jogköre csekély, működési szabályzata abszurd, személyi összetétele kifogásolható és egyes szakértők szerint az elnevezése is csalóka, mivel valójában nem rendelkezik hatósági jogkörrel az újonnan létrehozott szerv.

Az Országos Bírói Tanács megerősítését többen is üdvözölték, viszont kiemelték, annak függetlensége egyáltalán nem garantált, mivel a szervezet függetlensége, a jelenleg ott ülő független bírókon alapszik, akiknek személyét, a kormányzat megfelelő politikai akarattal le tudná cserélni. Ezen felül a következő esedékes választásokat is figyelemmel kell kísérni, mert az intézmény jelenlegi összetétele egy a kormányzatban konfliktusos szakaszban jött létre, miközben ennek a konfliktusnak egyes alapjai már nem léteznek, mint például a bérjuttatások.

Összességében az ellenzéknek és civil szervezeteknek közösen kell felügyelni a mérföldkövekben meghatározott követelmények teljesítését. A kormány várható sikertelenségét kommunikálni kell az egész társadalomnak, külföldi kormányoknak és a Bizottságnak.

Házigazda:
Dobrev Klára, árnyék-miniszterelnök, az Új Köztársaságért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője

Előadók:
Pardavi Márti, Magyar Helsinki Bizottság társelnöke
Kádár András, Magyar Helsinki Bizottság társelnöke
Kovács Ágnes, Eötvös Károly Intézet, szakértője
Majtényi László, Eötvös Károly Intézet elnöke
Ligeti Miklós, Transparency International jogi igazgatója
Hegedűs Dániel, a German Marshal Fund szakértője

DOLGOZZ DOBREV KLÁRA CSAPATÁBAN A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁN!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére