Keresés
Logo

Árnyékkormányülések

Az Árnyékkormány ötödik ülésének előterjesztéseiről, tájékoztatóiról és a határozatokról

2023.03.11.

Az Árnyékkormányban kormányzásra készülünk, ezért fontos, hogy minden magyarokat érintő kérdést alaposan körüljárjunk, és utána hozzuk meg a végső döntéseinket. Az üléseinken ezeket a kérdéseket beszéljük át, és dolgozzuk ki a javaslatainkat. 

A hatodik Árnyékkormányülésen az üzemanyagárak, a nyugdíjasok helyzete és az aszálykárok voltak terítéken. Kattints ide a részletekért!

Az Árnyékkormány szerint világos, hogy az újabb kormányzati megszorításhoz semmi köze nincs sem a háborúnak, sem a szankcióknak, ez a megszorítás Orbán Viktor műve, és az általa okozott helyzetre adott újabb rossz válasz. Ennek súlyos következményei lesznek az egész országra, az emberekre és a családokra, ezzel a megszorítással újabb inflációs lökést fog kapni a gazdaság és csak még tovább fog mélyülni a megélhetési válság. Jelenleg még ilyen áron, rekorddrágán sem lehet az ország jelentős részén tankolni, így felmerül a kérdés, hogy mit kell tennie ebben a helyzetben egy kormánynak, hogy tudjunk tankolni, legyen üzemanyag a kutakon, valamint olcsón vagy legalábbis olcsóbban tudjunk tankolni, mint a jelenlegi, egyébként történelmi csúcson lévő üzemanyagárakon. Az Árnyékkormány áttekintette az európai példákat, megnézte, hogy ki és hogyan segít az állampolgárainak az üzemanyagárakkal kapcsolatban.

Ha van olyan társadalmi csoport, amely az átlagosnál is nagyobb bajban van az orbáni infláció és a 40%-os élelmiszerinfláció miatt, akkor azok éppen a nyugdíjasok. Ők költik a jövedelmük legnagyobb részét élelmiszerre, miközben ugyanúgy érinti őket a kormány hétszeres rezsiemelése is, amihez semmilyen kormányzati segítséget nem kapnak. Ma Magyarországon a medián nyugdíj nagyjából 142 ezer Ft, egymillió nyugdíjas pedig még ennél is kevesebbet kap havonta, köztük 600 ezer olyan nyugdíjas van, aki százezer forintnál is kevesebbre jogosult. Ez az eredménye az elmúlt 12 évnek, a baloldali kormányok által alkalmazott svájci indexálás megszüntetésének; annak, hogy a nyugdíjak 12 éve nem követik a béreket. A kormány által idén adott 14,5%-os nyugdíjkorrekciót már régen felfalta az infláció, a nyugdíjasok pedig nagyságrendekkel élnek most rosszabbul, mint egy évvel ezelőtt.

Az aszály idén akkora kárt okozott a mezőgazdaságnak, mint az elmúlt 10 év összes aszálykárjának a duplája. Ez egy nagyjából felfoghatatlan mértékű kár, ráadásul az is újdonság, hogy az aszály bizonyos területeken gyakorlatilag nullára csökkentette a termést, lehetetlenné tette az aratást. A rekordmértékű szárazság következtében idén várhatóan 1,3 millió hektárra jelentenek aszálykárt, mely a teljes művelésben lévő szántóföldek közel harmada Magyarországon.

 

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére