Keresés
Logo

Árnyékkormányülések

Az Árnyékkormány negyedik ülésének előterjesztéseiről, tájékoztatóiról és a határozatokról

2023.03.11.

Az Árnyékkormányban kormányzásra készülünk, ezért fontos, hogy minden magyarokat érintő kérdést alaposan körüljárjunk, és utána hozzuk meg a végső döntéseinket. Az üléseinken ezeket a kérdéseket beszéljük át, és dolgozzuk ki a javaslatainkat. 

A hatodik Árnyékkormányülésen az infláció, az egészségügyi átalakítás és a lakásfelújítási program voltak terítéken. Kattints ide a részletekért!

Orbán Viktor kormánya elveszítette az irányítást az árak felett, Magyarország pedig egyre mélyebben süpped bele az orbáni inflációba és következményeibe. A kormány az augusztusi 15,6%-os inflációból 21,1%-osat, a 30%-os élelmiszerinflációból pedig 40%-os élelmiszerinflációt csinált októberre. Ilyen méretű élelmiszerinfláció Magyarországon utoljára 1951-ben, a Rákosi-rendszerben volt, tehát túlzás nélkül egy történelmi összeomlást látunk az Orbán-kormánytól. Ez az élelmiszerinfláció az uniós átlag két, két és félszerese, tehát szó sem lehet háborús vagy szankciós hatásról.

Az elmúlt 12 évben az egészségügy legnagyobb problémája az volt, hogy a kormány semmilyen érdemi reformot nem hajtott végre az ellátásban, miközben egyre több pénzt vont ki az egészségügyből. A kormány pár hete nyilvános átalakítási tervéből már tudjuk, hogy csak egy veszélyesebb dolog van annál, ha az Orbán-kormány nem csinál semmit, az, hogy ha csinálni akar valamit. Átgondolatlanul, érdemi egyeztetés nélkül, a lehetséges, sőt sokszor inkább borítékolható következmények mérlegelése nélkül. Aki azt gondolta, hogy a magyar egészségügy már nem lehet ennél rosszabb állapotban, az jól figyeljen a kormány átalakítási tervére, mert további súlyos károkat fog okozni.

A kormány hétszeres gázáremelése ráirányította a figyelmet az elmúlt 12 év egyik súlyos kormányzati mulasztására, ez pedig a magyar otthonok energiakorszerűsítésének elmaradása. Márpedig a panel- és társasházi lakások, valamint családi házak szigetelése és korszerűsítése elengedhetetlen a jelenlegi rezsiválság enyhítéséhez, az orosz energiafüggőségünk csökkentéséhez és a klímacélok végrehajtásához. Ha a baloldal lett volna kormányon az elmúlt 12 évben, és csak ugyanabban az ütemben folytatta volna a panelprogramot a többi lakóépületre is kiterjesztve, mint 2010 előtt, ma már szinte nem is lenne miről beszélni. Mivel Orbán Viktor volt kormányon az elmúlt 12 évben, ebben továbbra is sürgős teendők vannak az ország előtt.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére