Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

A szociáldemokrata Árnyékkormány zöld programja

Ma a magyar polgárok számára a klímakatasztrófa, környezetünk, a természet, a városi zöldterületek pusztulása, a Föld erőforrásainak kizsákmányolása jelenti az egyik legnagyobb kockázatot. A globális jelenség, mely Földünk valamennyi államát érinti, egyre nagyobb hatással van a mi mindennapjainkra is, egyre sürgetőbb felvenni a harcot ellene.

A jelenlegi magyarországi hatalom azonban nem érdekelt a klímakatasztrófa elleni harcban, a környezet védelmében. A legválságosabb időkben a legképtelenebb döntéseket hozza meg, amelyekkel nemhogy nem gátolja, de még elő is segíti eme környezeti krízis fokozódását.

A Dobrev Klára vezette szociáldemokrata Árnyékkormány az orbáni vezetés nemtörődöm, környezetgyilkos politikájával szemben Magyarország jövőjét a klímaváltozás elleni küzdelemben, a káros természeti hatások megelőzésében, mérséklésében látja, melynek érdekében a cselekvést már ma el kell kezdeni!

A zöld átállásnak is igazságosnak kell lennie: a terheket elsősorban azoknak kell viselniük, akik hasznot húztak a klímaváltozást előidéző gazdaságból: a nagyvállalatoknak. Ugyanakkor különösen vigyázni kell arra, hogy se a klímaváltozás, se a zöld átállás ne hozza az eddigieknél is nehezebb helyzetbe a kiszolgáltatott, sérülékeny társadalmi csoportokat.

Programunk szakterületenként részletezi, hogy az egyes problémákkal szemben milyen lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy biztosítsuk hazánk és az elkövetkező generációk jövőjét.

I. Klímavédelem és a légszennyezés csökkentése

A klímaváltozás elleni küzdelem

 

A klímaváltozás korunk egyik legnagyobb és leginkább fenyegető kihívása. Az ENSZ jelentése szerint már csak pár évünk maradt arra, hogy globális szinten a kritikus szint alatt tartsuk a felmelegedést. Ezért az európai Zöld Megállapodás céljaival összhangban felülvizsgáljuk a nemzeti klímatervet és vállaljuk, hogy radikálisan csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest, valamint hatékony intézkedéseket hozunk az elkerülhetetlen változásokhoz való alkalmazkodás érdekében. 

Hosszú távon célunk elérni a klímasemlegességet, vagyis azt, hogy legfeljebb csak annyi szén-dioxidot bocsátunk ki, amennyi összhangban van az ország szén-dioxid-megkötő képességével. A klímavészhelyzet kihirdetésével is hangsúlyozzuk, hogy a klímavédelem nemcsak egy szakterület a sok közül, hanem minden más szakpolitikát is át kell hatnia: nem hozhatunk más területeken olyan intézkedéseket, amelyek ellentétesek a klímavédelmi célokkal.

Energiademokrácia és energiafüggetlenség

 

 

Támogatjuk az energiademokráciát. Azt akarjuk, hogy a felhasznált energia minél nagyobb részét termeljék meg a magyar háztartások, hazai vállalkozások, minél kevésbé függjünk az energiaimporttól és a nemzetközi nagyvállalatoktól. 

Fenntartható közlekedés

 

 

A közösségi közlekedés támogatása és az elektromobilitás terjedése rövid távon is jelentősen csökkentheti a közlekedés klíma- és környezeti lábnyomát. 

A légszennyezés csökkentése

 

 

Magyarországon évente 8000-14000 ember hal meg a levegő szennyezettsége miatt. Célunk az, hogy az Európai Unióval összhangban a következő években jelentősen csökkenjen a légszennyezés. A klímaváltozás elleni küzdelem mellett a levegőszennyezés csökkentése szempontjából is döntő az energiatermelés és a közlekedés zöld átállása. 

II. Környezetünk védelme

Természetvédelem, biodiverzitás

 

Az Európai Unió biodiverzitási stratégiájával összhangban az Unió szárazföldi területének jelentős részét védetté kell nyilvánítani, továbbá szigorúan védetté kell tenni a védett területek legalább egyharmadát, ezen belül valamennyi meglévő természetes és öreg erdőt.

Élhető zöld lakókörnyezet

 

 

 Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a természetet visszahozzuk az épített környezetbe, amelynek eredményeként természetes lakókörnyezetek jöhetnek létre a nagyobb városok közepén is. Ismert, hogy a zöld környezet számos pozitív hatással bír az emberek egészségére, életminőségére, emellett jótékony hatásokat eredményezhet a közbiztonság, az egészségügy és az oktatás területén is.

Vízgazdálkodás, vizeink védelme

 

 

Felszíni vizeink döntő többsége más országban ered, így fontos a vízmegosztás határvízi megállapodások keretében való megállapítása és a folyókon érkező hulladék- és vízszennyezés megelőzése.

Erdőgazdálkodás 

Új erdőtörvényt alkotunk, amely szétválasztja a gazdasági célzatú faültetvény és a természetes erdő fogalmát. Gondoskodunk az erdők maximális védelméről, beleértve a belterületi erdőket is. 

Hulladékgazdálkodás

Újraszervezzük a hulladékgazdálkodási rendszert. A települési hulladékgazdálkodás eszközeit, a megfelelő, hatékony működés forrásait és felelősségét vissza kell adni a települési önkormányzatoknak. Eltöröljük a hulladékkoncessziót.

Zajszennyezés

A zajszennyezés számos magyar települést érint. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy az emberek nyugalma érdekében lépések történjenek a zajszennyezést illetően.

III. Állatvédelem

IV. Zöld intézményrendszer

Az állam alapvető feladata a környezet védelme és a klímaváltozás elleni küzdelem. A feladat ellátásának az erős állami intézményrendszer felállítása lesz az egyik garanciája.

V. Oktatás, szemléletformálás, társadalmi részvétel

A környezet védelme, a klímaváltozás elleni küzdelem, az állatvédelem csak akkor lehet sikeres, ha össztársadalmi üggyé válik. 

Vissza a többi programponthoz

DOLGOZZ DOBREV KLÁRA CSAPATÁBAN A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁN!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére