Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

8. Európai Egészségügyet!

A mai magyar társadalom egyik legnagyobb igazságtalansága, hogy hatalmas különbségek vannak az egészségben töltött évek számában, az egészségügyi ellátás minőségében attól függően, hogy valaki mennyire tehetős, és az ország melyik részén él. A szociáldemokrata Árnyékkormány az egészségügyre kiemelt társadalompolitikai kérdésként tekint. 

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai: 

1. Ne éljünk kevesebbet csak azért, mert magyarok vagyunk! 

Legfontosabb egészségpolitikai célunk, hogy számottevően javuljon a magyar lakosság egészségi állapota, továbbá megszülető társaink életesélyei hazánkban 10 éven belül érjék el az Európai Unió átlagát. Ezért érzékelhetően mérsékelni kell az idő előtti halálozást, mind a megelőzhető, mind a minőségi és hozzáférhető ellátással kezelhető tragédiák számát. Ehhez erős, kiszámítható, állami egészségügy megteremtésére van szükség, a betegségek megelőzésének, illetve a megbetegedettek gyógyításának feltételeiről az államnak kell gondoskodnia.

2. Rövidebb várólisták, hozzáférés az ellátáshoz! 

Többletforrásokkal, a kapacitások összehangolásával, megfelelő tájékoztatással, az ellátás és a betegutak észszerű szervezésével gondoskodunk arról, hogy ne húzódjon el a betegek kivizsgálása, és a szakmailag indokolt beavatkozások időben megtörténjenek. Ha szükséges, a magánszolgáltatók állami költségre történő bevonásával csökkenteni kell a műtéti várólisták hosszát és a diagnosztikai vizsgálatokra történő előjegyzés időtartamát!  

3. Megfizethető gyógyszerek, emberbarát gyógyszerpolitika! 

Egy új gyógyszertámogatási rendszer kialakítására van szükség. Olyan gyógyszerpolitika kell, amely a legfontosabb népbetegségekben szenvedők alapvető gyógyszereinél a betegek számára ingyenessé teszi a hozzáférést. A kisgyermekek egyes gyógyszerei támogatásának növelésével a gyermeknevelő családok terheit fogjuk csökkenteni.  A nem kívánt terhességek elkerülésének érdekében támogatni kell azt, hogy a fiatalok anyagi helyzetüktől függetlenül hozzájussanak a fogamzásgátláshoz és az óvszerhez. Indokolt, hogy az esemény utáni tablettákhoz a 14 év felettiek vény nélkül jussanak hozzá. 

4. Az egészségügyben a szakma és nem a politika az úr!

Meg kell szüntetni kormányzati túlhatalmat a kórházak világában, fel kell számolni a hierarchikus irányítás eszközeként létrehozott Országos Kórházi Főigazgatóságot. Halaszthatatlan az intézményi önállóság megteremtése, az egészségügyi szolgálati jogviszony rendszerének eltörlése, az életpályamodellek kidolgozása. Alapvetés, hogy nagyobb megbecsülést érdemelnek a közegészségügyben helytálló orvosok, ápolók, háziorvosi, a házi gyermekorvosi és az alapellátó fogorvosi praxisokban dolgozó orvosok és szakdolgozók csoportjai. 

5. Több Európát az egészségügybe!

Kezdeményezőnek kell lennnünk az Európai Unió egészségügyi hatásköreinek bővítésében a járványkezelések területén, a gyógyszerpolitikában, valamint az egészségre leselkedő veszélyek elhárításában. Fel kell készülni az egészségügy fejlesztését szolgáló uniós támogatások fogadására; szakmailag megalapozott és fenntartható projekttervek kimunkálása szükséges. Így lehet a magyar is kiemelkedő egészségügyi rendszer Európában!

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére