Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

7. Megbecsült időskort!

Az Orbán-kormány számára, amikor nyugdíjba vonulunk, megszűnünk fontosnak lenni, és azt éreztetik tisztességes munkában megőszült emberekkel egy végiggürcölt élet után, hogy feleslegessé váltak. Nekünk, szociáldemokratáknak egészen más elképzeléseink vannak. A szociáldemokrata kormány olyan igazságos társadalomért épít majd, ahol minden honfitársunk esélyt kap, legyen fiatal vagy idős, férfi vagy nő, roma vagy nem roma magyar, ahol aki beteg, az jó egészségügyi ellátást kap, attól függetlenül hogy szegény vagy gazdag. Valljuk, hogy a magyar nyugdíjasoknak is jár az a jólét, mint a Nyugat-Európában élő kortársaiknak, mert olyan egy ország, mint ahogyan vigyáz az idősekre!

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai: 

1. Azonnali segítség a legnagyobb bajban lévőknek! 

A szociáldemokrata krízisintézkedések célja a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők helyzetének javítása. Ennek érdekében emeljük a nyugdíjminimum értékét. és az ennél alacsonyabb nyugdíjakat több lépcsőben erre a szintre emeljük. Az alacsony nyugdíjjal rendelkezőket azonnali, jelentősebb összegű juttatásban részesítjük. Ahogyan azonnali intézkedésekkel segítjük a rokkantnyugdíjasokat is.

2. Minimális nyugdíj a tisztességes időskorért! 

A hosszabb távú garanciális intézkedések részeként bevezetjük a minimális nyugdíj intézményét, így nyugdíjba vonuláskor egy bizonyos összegnél nem lehet kevesebb a nyugdíj. Egy korrekciós rendszer kialakításával fokozatosan el kell jutni oda, hogy a teljes jogú öregségi minimális nyugdíj elérje az átlagos nyugdíj 50%-át.

3. Tisztességes elszámolás a nyugdíjasokkal!  

A szociáldemokrata kormány az éves nyugdíjemelést a vegyes indexálás alapelvei szerint biztosítja, ami azt jelenti, hogy a reálbérek emelkedését is beleszámítjuk a nyugdíjemelésbe. Minden áprilisban elszámolunk a nyugdíjasokkal, és az előző évi tényadatok alapján korrigáljuk a januári nyugdíjemelést. Nem történhet meg többet, hogy az idősek hitelezik a kormányt! Megtartjuk továbbá a szocialista kormányok alatt bevezetett 13. havi nyugdíjat.

4. Rugalmas nyugdíjba vonulást! 

Visszaállítjuk az Európai Unióban mindenhol létező rugalmas nyugdíjkorhatárt a hazai nyugdíjrendszerbe. A rendszer lehetőséget nyújtana a korábbi nyugdíjba vonulásra alacsonyabb nyugdíj mellett, viszont bónusszal ösztönözné a későbbi nyugdíjba vonulást. Ezzel egyidejűleg a közszférában a kötelező, egyoldalú nyugdíjazás intézményét eltöröljük.

5. Nyugodt, kiszámítható időskort!

Az állam nem hagyhatja magára az idős embereket és családjukat. Megtartjuk a korábbi, baloldali kormányok időseket segítő intézkedéseit és szolgáltatásait, például a 65 év felett ingyenes utazást és a szépkorúak jubileumi jutalmát. Rendezzük az időseket ápoló hozzátartozók ápolási díját, valamint jelentős bentlakásos idősotthoni férőhelybővítési programot indítunk. Különösen fontos, hogy a magányos, gyakran mozgásukban is korlátozott, betegségekkel küzdő idősek ne maradjanak támasz nélkül, annyi segítséget, támogatást kapjon minden idős ember, ami lehetővé az emberi méltóság megőrzését számára. Nekünk minden idős ember fontos, e szerint fogunk rájuk vigyázni!

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére