Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

6. Igazságos adórendszert!

Az igazságos Magyarország egyik legfőbb célja egy új típusú, modern jóléti állam, amely összetartja a társadalom szövetét, szociális biztonságot, kiszámíthatóságot, hosszú távú jólétet és esélyt teremt mindenki számára, de közben ösztönzi a teljesítményt, a vállalkozást, fenntartható gazdaságilag és egyben megőrzi a környezetet is. Az új jóléti állam küzd az egyenlőtlenségek ellen, biztosítja, hogy a gazdaság tisztességesen és demokratikusan működjön, mindenki érdekét szolgálja és nem csak a hatalomhoz közelálló kevesekét. 

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai: 

1. A létfenntartás nem adóköteles! 

A szociáldemokrata politika alapja, hogy az átlagos és ez alatti berekre rakódó adóterheket érezhetően csökkenteni fogja. Célunk, hogy az emberek munkabéréből is levonható legyen a létfenntartásra fordított, elismert költséghányad. Ennek megfelelően SZJA-mentessé tesszük a minimálbér összegét minden munkavállaló számára. Az alapvető, tisztességes megélhetés, a létbiztonság minden magyar embernek jár! 

2. Fizessenek a milliárdosok!

Merjük végre kimondani: fizessenek a milliárdosok! A nagyobb vagyonok tulajdonosainak, a kiugróan magas jövedelemmel rendelkezőknek nagyobb részt kell vállalniuk a közteherviselésben. Ezért indokoltnak tartjuk, hogy a sokmilliós havi jövedelemmel rendelkezők másoknál nagyobb jövedelemadót fizessenek, illetve a milliárdos vagyonok, valamint ezek öröklése esetében luxusadót vezessünk be. 

3. Partnerség a hazai kkv-szektorral! 

Tűrhetetlen, hogy ma egy magyar kis- és közepes vállalkozást több adó sújt, mint egy tőkeerős nagyvállalkozást. Az állam feladata az, hogy a lehető legegyszerűbb adórendszert működtesse és átláthatóvá tegye az adózást. A jelenlegi, nem hatékony, igazságtalan adórendszerrel szemben méltányos, eredményes és növekedésbarát adózást kell megvalósítanunk, ezzel is a társadalmi jólétet szolgálva.

4. Átfogó ÁFA-csökkentés! A családok védelme! 

Az államnak feladata, hogy hatékonyan küzdjön a magyar családokra, vállalkozásokra rakodó egyre nagyobb terhek ellen. Ezért is fogjuk célzottan csökkenteni az ÁFÁ-t az alapvető élelmiszerek, az internetszolgáltatás és a megújuló energiák, valamint további környezetbarát áruk és szolgáltatások esetében. Továbbá, szintén az adórendszert illetően, a családi adókedvezményt megőrizzük, de egyben sokkal igazságosabbá és kedvezőbbe is tesszük!

5. Átlátható közpénzügyek!

A kormányváltás után visszaállítjuk a költségvetés alkotmányosságát, a rendeleti úton, alkotmánysértő módon áterőszakolt büdzsé helyett kizárólag az Országgyűlés által szentesített költségvetést fogunk elfogadni. Már a költségvetés előkészítésének folyamatába is bevonjuk a civil közösségeket. A költségvetésben velük közösen azokat a stratégiai célokat, prioritásokat fogalmazzuk meg, amelyek az egész társadalom boldogulását, a közös célok elérését szolgálják. Kiemelten kezeljük az oktatást, az egészségügyet és a szociálpolitikát, illetve a különösen sérülékeny társadalmi csoportok támogatását.

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére