Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

4. Európai béreket a magyaroknak!

Az Árnyékkormány olyan bér- és munkaügyi programot ajánl Magyarországnak, amely kiutat mutat az Orbán-kormány elmúlt 13 éves kudarcából, és elvezet minket az európai munkahelyek, tisztességes fizetések és kiszámítható élet világába. Olyan államot akarunk, amely a keményen dolgozó embereket támogatja, és nem a multinacionális vállalatokat. Nem tűrjük tovább, hogy Magyarországon csak az ügyeskedő fideszes milliárdosok érvényesülnek, a tisztességes munkából élő többség pedig napi gondokkal küzd, és nem látja az előrelépés lehetőségét.

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai: 

1. Tisztességes bér a tisztességgel elvégzett munka után!

Vissza fogjuk adni a tisztességgel elvégzett munka becsületét, minden magyar embernek jár a versenyképes fizetés a becsülettel ledolgozott munkaórák után.  A szociáldemokraták ajánlata egyszerű, olyan bérpolitika kell, hogy mindenki meg tudjon élni a fizetéséből, legyen minimum három havi megtakarítása, és el tudjon utazni évente egy hétre pihenni.

2. Közalkalmazotti béremelés 1 millió magyarnak!

Szociáldemokrataként meggyőződésünk, hogy az állam nem hagyhatja magára a munkavállalókat és nem bízhatja csak a piacra a bérek megállapítását. Ezért béremelést adunk 1 millió közalkalmazottnak; a pedagógusok, ápolók, szociális munkások, rendőrök, tűzoltók, mentősök, óvodai és bölcsődei dolgozók, közigazgatásban dolgozók béremelése azért is fontos, mert az állam így közvetlenül tudja emelni a bérszínvonalat. Ha az állam a saját munkavállalóinak bérét emeli, az a többi munkavállalóra is hatással van. 

3. Európai-minimálbér szabályozás a legalacsonyabb keresetűeknek!

A szociáldemokrata fordulat után Magyarországon is bevezetjük végre az európai minimálbér-szabályozást. Ezzel azonnal, nagyjából bruttó 50 ezer forinttal fog emelkedni a minimálbér. Ez óriási segítség lesz sok tízezer magyar embernek! 

4. Adómentes fizetés a minimálbér összegéig, nagyobb felelősség a cégek oldalán! 

A kormányváltás után adómentessé tesszük a minimálbér összegét, hogy a megélhetéshez szükséges minimális jövedelem adómentes legyen minden tisztességgel dolgozó magyar munkavállalónak! Nemcsak a kormány, hanem a cégek is garanciát kell, hogy adjanak a tisztességes bérekre. A szociáldemokrata kormány csak olyan beruházásnak fog uniós vagy magyar állami támogatást adni, amely vállalja, hogy az adott területen az eddig megszokottnál magasabb, versenyképes bért fog fizetni az alkalmazottainak. 

5. Megerősített szakszervezetek!

Meggyőződésünk, hogy akkor emelkednek tartósan és garantáltan a bérek a gazdaságban, ha erősek a szakszervezetek. Ezért támogatjuk a szakszervezetek jogainak védelmét, az érdekegyeztetés erejének és rangjának visszaállítását. Alapvetés lesz, hogy csak azok a cégek indulhatnak közbeszerzésen, ahol rendezett munkaügyi kapcsolatok vannak. Célunk az Alkotmányban rögzíteni a társadalmi párbeszéd garanciáit. Minden magyar dolgozónak járnak az európai bérek és az európai munkakörülmények!

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére