Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

27. Sportos társadalmat!

Olyan sportpolitikát kínálunk az Európai Magyarországnak, amelynek mentén a sport valóban az egészség megóvásának egyik legfőbb eszköze lesz, és ezzel együtt erősíti az emberi közösségek kialakulását és a nemzeti összetartozást is. Elősegítjük az egészséges életmód és a szabadidősport feltételeinek megvalósítását, részt veszünk a versenysport, az utánpótlás-nevelés, az iskolai és diáksport, a főiskolai-egyetemi sport, a szabadidősport és a fogyatékosok sportja, valamint a helyi önkormányzatok által ellátott sportfeladatok finanszírozásában.

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai: 

  1.     Egészséges, sportoló magyarokat!

Kiemelt hangsúlyt helyezünk a minél szélesebb körű szabadidős sport támogatására, az iskolai testnevelés feltételrendszerének jelentős javítására. Fejlesztjük a szabadidősport-infrastruktúrát, a kerékpározás, a futás, a gyaloglás feltételeit. Ösztönözzük a lakosság testmozgásban való rendszeres részvételét. 

  1.     Politikusok nem lehetnek sportvezetők!

A sporttörvény módosításával megtiltjuk, hogy a jövőben a jelentős közpénzből gazdálkodó sportszervezeteknek, szakszövetségeknek pártpolitikusok legyenek a vezetői. A magyar sport szereplőinek bevonásával újjászervezzük a sportigazgatás területi rendszerét, az irányítást valódi szakemberek kezébe adjuk. 

  1.     A sport mindenkié!

Elősegítjük az iskolák és a sportegyesületek kapcsolatának javítását, a fogyatékossággal élő és a hátrányos helyzetű gyermekek sport általi felkarolását. Komplex esélyegyenlőségi programokat indítunk, a parasportot előtérbe helyezzük, a parasportolók célzott támogatását fokozzuk.

  1.     Szigorú szabályokkal a gyermeksportolók védelméért

Az utánpótlásban edződő gyermekek biztonságát kiemelt feladatunkként kezeljük! Zéró toleranciát hirdetünk a gyermekkorú sportolók bármilyen szóbeli, testi fenyítésével, szexuális kényszerítésével szemben! A sportági szakszövetségeket és a bentlakásos sportintézményeket is saját gyermekvédelmi szabályrendszer kidolgozására kötelezzük!

  1.     Átlátható sporttámogatásokat! 

A sportra fordított költségvetési támogatásokat átlátható módon, az érintettek bevonásával osztjuk el. Elutasítjuk a hazai rendezésű nyári olimpia megrendezésének a gondolatát, azt ésszerűtlen és erőn felüli költségvetési kötelezettségvállalásnak tartjuk. Azonnali stadionépítési stopot rendelünk el, mindennemű jövőbeni, még meg nem indult stadionépítést haladéktalanul leállítunk, a felszabaduló forrásokat iskolai tornatermek építésére fordítjuk. A szabadidős sport előtérbe helyezésével a jelenlegi túlzott élsport-központú finanszírozás arányait megfordítjuk, és a támogatás többségét a gyermek- és szabadidősportra fordítjuk.

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére