Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

26. Legyen a kultúra mindenkié!

Az Európai Magyarország eszmei közösségének alapja a közös kultúra. Ezért a szociáldemokraták célja, hogy hazánk kultúrája az ország sokszínűségéről szóljon és mindenkit elérjen.  Olyan viszonyokat teremtünk, ahol a kultúra mindenkié: ahol minden ember szabadon képes megtalálni a saját magának és a közösségének fontos értékeket. 

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai: 

  1.     Felszámoljuk a kulturális szegénységet!

Kulturális szegénységről akkor beszélünk, amikor valaki képtelen hozzáférni a kulturális szolgáltatásokhoz. Az elmúlt hónapok jelentős inflációja még a korábbinál is jobban növelte nem csupán a társadalom szétszakítottságát, hanem a kulturális szegénységet is. Célunk, hogy felszámoljuk a kulturális szegénységet és a kultúrához való hozzáférés földrajzi és szociális egyenlőtlenségeit, és elősegítsük a minőségi kultúrához való hozzáférést.

  1.     Valódi megbecsülést a kulturális szakembereknek!

A szakszervezetekkel és szakmai szervezetekkel közösen rendezzük a régóta húzódó bér- és életpálya-problémákat, újból bevezetjük kulturális területen a közszolgálati jogviszonyt. Továbbképzési és ösztöndíjprogramokkal, lakhatási támogatásokkal, kutatói programokkal segítjük a kultúrában dolgozó szakembereket.

  1.     Kiszabadítjuk a kultúrát a politika fogságából! 

Kiszabadítjuk a magyar kultúrát a pártpolitika fogságából! Garantáljuk a szakmai döntéshozatalt, visszaállítjuk a pártpolitikától függetlenül működő szakmai és érdekképviseleti szervezetek súlyát. A kulturális területnek önálló minisztériumot hozunk létre, megállítjuk a múzeumok indokolatlan összevonását, illetve költöztetését. Felülvizsgáljuk a Magyar Művészeti Akadémia működését, feladatait, megszüntetjük különleges jogköreit. 

  1.     Több pénzt a kultúrának! 

Kiszámítható és pártatlan finanszírozási rendszert hozunk létre. A kulturális területen is megszüntetjük a vagyonkezelő alapítványok rendszerét. A művészeti életet szolgáló közvagyon ismét mindannyiunké lesz. A mindenkori kormánytól függetlenül működő Nemzeti Kulturális Alapot hozunk létre, működéséhez pedig a jelenleginél nagyobb forrást biztosítunk. 

  1.     Kinyitjuk a világ kapuit a magyar kultúra előtt! 

A 21. század harmadik évtizedében nem lehet bezárkózni, kimaradni a kontinens és a világ kulturális vérkeringéséből. Ehhez szükség van arra, hogy a határainkon innen és túl kinyissuk a magyar kultúra sokszínűségét és újra az európai sodrásba kerüljünk. kulturális szakdiplomatákat képzünk és alkalmazunk, a külhoni magyar kulturális intézeteket a nemzetközi kulturális ügynökségek mintájára átalakítjuk olyan módon, hogy a magyar művészek külföldi megjelenését segítsék és szervezzék.

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére