Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

24. Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk!

Magyarország két évtizede tagja az Európai Uniónak. 2004-ben joggal bízhattunk abban, hogy az 1989-es rendszerváltás terveit az EU-tagság teljesíti majd be, Magyarország Európa egyik nagy ígérete volt. 2010 után azonban az ország súlyosan utat tévesztett. A velünk együtt indult környező országok sorra hagytak le minket.  Éppen ezért a kilábalás kulcsa nem lehet más, mint az újrakezdés és a visszatérés Európához, az Európai Magyarország felemelkedése.  

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai: 

  1.     Hazahozzuk az uniós pénzeket!

A magyar-EU kapcsolatokat teljesen új alapokra helyezzük. A magyar kormány ellen az EU-ban folyó jogi eljárásokban feltárt problémákat rövid határidővel, kivétel nélkül rendezzük, és maradéktalanul visszaszerezzük a Magyarországnak járó uniós forrásokat.  A folyamatos konfrontáció helyett a kölcsönös bizalomra és a folyamatos együttműködésre helyezzük a hangsúlyt, így érve el, hogy a magyar szempontok beépüljenek az Unió közös döntéseibe. 

  1.     Szociális Európát a magyar emberek boldogulásáért!

Alapvető célunk, hogy mindenki méltó és biztonságos életet élhessen. Helyreállítjuk a munkavállalók megbecsülését, Magyarországon is bevezetjük az európai minimálbér-szabályozást. Megkezdjük az európai minimális nyugdíjat és gyermekellátást garantáló uniós szabályozás kidolgozását. Helyreállítjuk a közteherviselést, megfékezzük az igazságtalan jövedelmi egyenlőtlenségeket. Az EU támogatásainak segítségével megállítjuk az egészségügy, az oktatás és a szociális rendszer zuhanását. 

  1.     Zéró tolerancia az uniós pénzek ellopásában!

Az elmúlt évtizedben tisztességtelen piaci eszközökkel uniós forrásokat lenyúló, korrupciógyanúba keveredett került cégeket és cégcsoportokat kizárjuk az uniós pályázatokból. A közpénzekkel, így az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések felderítésére és üldözésére speciális ügyészi, rendőri és bírói szerveket hozunk létre. Magyarország a kormányváltást követően azonnal csatlakozik az Európai Ügyészséghez. 

  1.     Legyünk büszkék európaiságunkra! 

Magyarország minden polgára egyben uniós polgár is, ezért támogatjuk a magyar polgárok európai identitásának erősítését. Május 9-ét, az Európai Unió születésnapját munkaszüneti nappá tesszük. Kiemelten támogatjuk az európai nyelvek oktatását. A lehető leghamarabb bevezetjük az eurót, és megkezdjük az állampolgárok felkészítését a közös európai pénz használatára

  1.     Erős Európa, erős Magyarország!

Az Európai Unió hatékony működése alapvető feltétele annak, hogy az EU eredményesen léphessen fel az európai polgárok érdekében. Ezért támogatjuk az Európai Tanácsban a többségi döntéshozatal kiterjesztését. Erősíteni kívánjuk a polgárok közvetlen részvételét az EU döntéshozatalában. Az uniós bővítési folyamatban kiemelt figyelmet kell fordítani a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcra, amelynek érdekében szükséges kiterjeszteni az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az Európai Ügyészség (EPPO) mandátumát a csatlakozni kívánó országokra is. A bővítéspolitika tekintetében azon a véleményen vagyunk, hogy nincs gyorsított út az uniós tagsághoz. Minden felvételre váró országnak teljesítenie kell a feltételeket. 

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére