Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

2. Minden gyerek fontos!

Az elmúlt évtizedben a gyermekjóléti ellátások színvonala rohamosan csökkent. Az alapellátásban és a szakellátásban is olyan alacsony az állam hozzájárulása, hogy a béreket és a rezsit önkormányzati hozzájárulás nélkül szinte képtelenség kifizetni. További égető probléma a szakemberek hiánya. A szociáldemokraták gyermekbarát Magyarországán megoldásokat találunk ezekre a problémákra. 

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai: 

1. Alapjaitól megerősített gyermekvédelmi rendszer! 

A szociáldemokrata fordulat után alapjaitól kell megerősíteni a gyermekvédelem és a családsegítés intézményrendszerét. A gyermekvédelmi szolgálatok és a védőnői rendszer felügyeletét a vissza kell adni az önkormányzatoknak, biztosítani kell a helyi együttműködést, a jelzőrendszer működését, növelni kell a forrásokat. Minden területen a korai beavatkozásra, a gondok megelőzésére kell helyezni a hangsúlyt. 

2. Könnyebb örökbefogadás! 

Minden intézkedést meg kell hozni annak érdekében, hogy lehetőleg minden gyerek családban nőhessen fel. Ennek érdekében könnyíteni fogunk az örökbefogadás szabályain, az örökbefogadás lehetőségét megnyitjuk az egyedülállók és élettársi viszonyban élők számára is. Ujjászervezzük a nevelőszülői hálózatot. 

3. Rendszerszintű változtatásokat a valódi gyermekvédelemért!

Nem fordulhat többet elő, hogy a zaklatott, bántalmazott gyerekek nem kapnak megfelelő védelmet az állami, egyházi intézményekben, vagy bárhol máshol. Ezért szükséges a gyermekjogi képviselők számának jelentős növelése, szükséges a gyermekek, szülők, és a gyermekkel foglalkozó szakemberek felkészítése a szexuális bántalmazás megelőzésére, felismerésére, és az esetleges esetek megfelelő kezelésére. Az Árnyékkormány elkötelezett, hogy a legsérülékenyebb és legvédtelenebb korosztályt, a gyermekeket védje.

4. A gyermek egészsége nemzeti kincs! 

A magyar gyerekek egészségének érdekében  új átfogó népegészségügyi programot kell indítani. Újraszervezzük a gyermekorvosi ügyeleti rendszert, és minden településen ésszerű távolságon belül biztosítjuk a gyermekorvosi ügyelet elérhetőségét. Megerősítjük az iskolaorvosi hálózatot, biztosítjuk, hogy az életkornak megfelelő szűrések minden iskolás gyermek esetében megtörténjenek. Átfogó programot indítunk a gyermekek mentális egészségének javítására, a szükséges pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek biztosítására.

5. Szigorúbb fellépést a pedofilokkal és bűntársaikkal szemben! 

A szociáldemokrata fordulat után szigorítani fogjuk a pedofíliát és gyermekbántalmazást leplező, rejtegető és segítő bűnözők elleni büntetőjogi fellépést.  A rendőrségen és az ügyészségen belül gyermek- és ifjúságvédelmi csoportot állítunk fel, amely külön a pedofil bűncselekmények, gyermekek elleni erőszak, a gyermekkereskedelem és a gyermekprostitúció felszámolására fókuszál. A gyermekeket érintő bűncselekmények felderítése érdekében erős együttműködésre van szükség az Európai Unió bűnügyi, felderítő szerveivel, az Europollal, valamint az Interpollal. Elengedhetetlennek tartjuk egy kiterjedt, mindenki számára ingyenesen elérhető áldozatvédelmi és áldozatsegítői rendszer kialakítását. A családon belüli erőszak visszaszorítására első lépéseink egyikeként fogjuk ratifikálni az Isztambuli Egyezményt! Nekünk minden család, minden gyerek fontos!

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére