Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

18. Egészséges és megfizethető élelmiszert!

Az emberek államának kötelessége, hogy a vidéki polgároknak méltányos feltételeket biztosítson a méltó és teljes élethez, személyes, szakmai, közösségi céljaik eléréséhez. Legfontosabb teendőink az elegendő mennyiségű, megfizethető árú és jó minőségű élelmiszer előállítása, valamint ezzel egyidőben a vidéki életforma megtartása, fenntartható fejlesztése, megállítva az elvándorlást, a vidéki népesség elöregedését. 

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai:

1. Azé a föld, aki megműveli! 

Felülvizsgáljuk a földtörvényt és úgy alakítjuk át, hogy kedvezzen a vidéken földből élőknek. Eltöröljük a kötelező agrárkamarai tagság díját. Formától és gazdálkodási módtól függetlenül a hosszú távú földhasználatot biztosítjuk. Az agrár- és vidékfejlesztési pályázatokat mindenki számára egyszerűen elérhetővé tesszük.

2. Előnyben részesítjük a hazai termelőket és tenyésztőket! 

Előmozdítjuk a hatékony vízgazdálkodást, hiszen az öntözés és a víztározás segíthet a növénytermesztésben aszályok és vízhiány idején. A növénytermesztőknek és az állattenyésztőknek is biztosítani fogjuk a megfelelő piaci hozzáférést. Az állattenyésztés területén folyamatosan támogatni fogjuk és elérhetővé tesszük a modern technológiákat. Támogatásokat biztosítunk a gazdálkodók és szakemberek állattenyésztéssel kapcsolatos képzésére és oktatására. 

3. Támogatás a fiatal magyar gazdáknak!

A kormányváltást követően prioritást kell élvezniük a fiatalokat támogató célzott beavatkozásoknak. Előmozdítjuk a generációk közötti együttműködés innovatív modelljeit. Javítani fogunk a fiatal gazdák középtávú támogatásán is, többek között a tevékenységkezdési támogatással, adózási mentességekkel és különösen a földátruházást célzó ösztönzőkkel. 

4. Fenntartható és környezetbarát mezőgazdaságot! 

Olyan feltételrendszert teremtünk, amely, miközben elismeri és támogatja a zöld törekvéseket, nem veszélyezteti az élelmiszer-termelés biztonságát, a termelőknek pedig száz százalékban megtéríti az ebből adódó többletköltségeket. Támogatjuk az olyan növényfajták kifejlesztését, amelyek ellenállóak a környezeti stresszhatásokkal szemben, és hozzájárulnak a fenntartható mezőgazdasághoz.  Erősíteni fogjuk a fenntartható termelési módszereket, ösztönözni fogjuk a rövid ellátási láncok kialakítását és a termékek helyi szintű feldolgozását.

5. Növeljük a vidék megtartóerejét!

Több beruházást irányzunk a vidéki területek digitalizációjára. Jelentősen javítjuk az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést. Elkezdjünk népszerűsíteni a mezőgazdasági termelést és vendéglátást összeegyeztető “tiroli modell” kiépítését Magyarországon, hogy fellendítsük a vidéki turizmus lehetőségeit.  A falusi foglalkoztatást jelentősen javítjuk. Adó- és támogatáspolitikai eszközökkel ösztönözzük a helyi vállalkozásokat új munkahelyek teremtésére.

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére