Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

17. Versenyképes társadalmat!

A gazdaság és a versenyképesség fejlesztésének célja a társadalmi jólét emelése és annak igazságosabb elosztása. A gazdaságpolitikának elő kell segítenie, hogy a gazdaság fenntartható módon növekedjen, az emberi munka legyen előtérben. Ehhez Magyarországon szektorokat és intézményeket kell kiszabadítani a fideszes fogságból és újra biztosítani kell a független és hatékony működésüket!

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai: 

1. Gyenge forint helyett erős eurót! 

Magyarországon több százezer embernek, sok önkormányzatnak és vállalkozásnak okoz súlyos veszteségeket az árfolyam-ingadozás, amíg az eurót bevezető országokban ez ismeretlen. Az elmúlt évek megmutatták, hogy az eurót bevezető Szlovénia, Észtország, Szlovákia és Horvátország jól jártak a változással, már Románia is kitűzte az eurózónához való csatlakozás dátumát. Nekünk magyaroknak is euróra van szükségünk! Ezért megkezdjük az euró bevezetésnek előkészületeit és be fogjuk vezetni az eurót. 

2. A magyar kis- és középvállalatok oldalára állunk! 

A kormányváltás után olyan adórendszert alakítunk ki, amely végre a hazai kis- és középvállalatokat támogatja. Gazdaságvédelmi intézkedésekkel, célzott hitelprogramokkal erősítjük meg a hazai vállalkozások gerincét képző kkv-szektor helyzetét, illetve támogatjuk a beruházási aktivitásukat. Célunk, hogy legalább 7%-kal kell növeljük évente a kkv-szektor termelékenységét.

3. Biztonságos pénzügyi rendszert!

Újraszabályozzuk a Magyar Nemzeti Bank, valamint a pénzügyi felügyelet működését. Csatlakozunk az Európai Bankunióhoz. Visszaállítjuk a pénzügyi felügyelet jogi és szervezeti önállóságát, ezzel is javítva a pénzügyi szektor biztonságát.

4. Véget vetünk a fideszes monopóliumok világának!

A kormányváltás után a fideszes monopóliumokat megtörjük, az erőfölényükkel visszaélők ellen határozottan fellépünk. Helyreállítjuk a Gazdasági Versenyhivatal hatásköreit és függetlenségét, hogy képes legyen megvédeni a fogyasztók és a tisztességesen működő vállalkozások érdekeit. Szigorúbb fellépéssel elejét vesszük annak, hogy a kereskedelmi láncok hátrányban részesítsék a hazai termelőket. 

5. A turizmus nem lehet a miniszterelnök lányának játszótere!

Ahogy annyi más szektort, úgy a turizmust is kiszabadítjuk a fideszes elit karmaiból. A turizmus az egyik legfontosabb, jelentős hozzáadott értéket termelő ágazat. Megerősítjük az egészség-, az üzleti, illetve a konferenciaturizmust. Budapestet nyitott, élhető várossá tesszük, a Balatonnál és nagy tavainknál megteremtjük a természet és az idegenforgalom, a hazai és a külföldi turizmus egyensúlyát. Fontos célunk a falusi-tanyasi vendéglátás dinamikus fejlesztése, megállítjuk a falusi vendéglátó egységek számának csökkenését. 

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére