Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

15. Korszerű közlekedést!

A közlekedés fejlesztése nem csupán cél, hanem eszköz annak érdekében, hogy mérsékelni tudjuk a klímaváltozás hatását, javítsuk az emberek egészségi állapotát, növeljük a várható élettartamot, növeljük a gazdaság versenyképességét, a vidék népességmegtartó erejét, biztosítsuk az egyenlő hozzáférést az oktatáshoz, munkához, szolgáltatásokhoz. Magyarország az elmúlt évtizedben drasztikus mértékben eltávolodott ezektől a céloktól. A szociáldemokrata kormány feladata lesz korszerű közlekedést biztosítani a magyar embereknek!

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai: 

1. Klímabarát közlekedést! 

A klímaváltozás elleni küzdelem fontos elemeként tekintünk a közlekedési hálózatok elektromos átállására, a kisebb környezeti lábnyomú közlekedési módok támogatására. A tervezett közlekedési fejlesztésekkel csökkentjük a káros környezeti hatásokat, a környezeti zajterhelést és rezgéseket 12-15%-kal csökkentjük

2. Történelmi vasútfejlesztést! 

Komplex vasútfejlesztési tervet valósítunk meg az uniós források célszerű felhasználásával. Budapestről vasúton közvetlenül elérhetővé tesszük a megyeszékhelyeket, megyei jogú városainkat. Fejlesztjük továbbá a megyeszékhelyek, vidéki kis-, közép- és nagyvárosok közötti vasúti kapcsolatot is. 2030-ig 50 % felé növeljük a villamosított vasúti hálózatok arányát, és olyan hosszú távú villamosítási programot indítunk el, amely az összes fő- és elővárosi vonalon befejezi a villamosítást.  

3. Budapest, a közlekedő világváros! 

Budapesten megteremtjük az M3-as és M4-es metróvonal meghosszabbításának feltételeit annak érdekében, hogy ezek elérjék Káposztásmegyert, a Bosnyák teret, majd Újpalotát, illetve a Budaörsi Virágpiacot. Felújítjuk a HÉV-hálózatot és új járműveket szerzünk be. Az átmenő forgalom csökkentése érdekében befejezzük M0-ás körgyűrűt, folytatjuk a településeket érintő nagy környezetszennyezést okozó közúti forgalom csökkentését. Támogatjuk a budapesti tömegközlekedésben elektromos hajtású buszok és taxik üzembe állítását.

4. Megszüntetjük a vidék elszigeteltségét! 

A kisebb településen élők számára is lehetővé tesszük a munkába járás, illetve állami és kereskedelmi szolgáltatások megközelítését. 8 év alatt minden magyar településről 30 percen belül elérhetővé tesszük a megyeszékhelyeket és regionális központokat. Korszerűsítjük a települési fő- és gyűjtőúthálózatot, hogy megfelelő minőségben elérhetőek legyenek a vasútállomások és helyközi autóbusz-állomások a helyi forgalomvonzó pontokból. 

5. Új megoldások az új kihívásokra! 

Átgondolt, modern szabályozási rendszerben rendezzük a mikromobilitási eszközök, például elektromos rollerek, robogók helyzetét. A munkába járás munkavállalói költségtérítési rendszerét átalakítjuk: olyan szabályozást hozunk létre, amelyben a kerékpárral és gyalogosan munkába járók is kapnak támogatást abban az esetben, ha ez a gépjárművel közlekedőknek is jár. Újraalkotjuk a légi közlekedés szabályozását, a vidéki repülőterek szerepét újragondoljuk, a drónozás szabályait számottevően egyszerűsítjük, a benne rejlő potenciál állami szinten is hatékonyabban aknázzuk ki. 

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére