Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

14. Megfizethető rezsit!

Az energiabiztonság, az energiához való hozzáférés a jólét és az emberi méltóság alapvető feltétele a 21. században. Éppen ezért a szociáldemokrata kormány biztosítani fogja azt, hogy a magyar polgárok megfizethető áron és biztonságosan juthassanak hozzá az energiához, miközben a zöld átállással az energiatermelés fenntarthatóságát, a jövő nemzedékek lehetőségeit is szolgáljuk. Az igazságos és fejlődő Magyarországon új energiafelfogásunk központjában a magyar emberek állnak. 

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai:

1. Energiademokráciát Magyarországon! 

Az energiademokrácia koncepciója alapján el kell kerülni, hogy az új energiainfrastruktúra is a hagyományos nagyvállalati szerkezetben valósuljon meg, a lakosság nem lehet többé teljesen kiszolgáltatott a nagyvállalati érdekeknek. Az ország és a magyar emberek érdeke is egyezik: a megújuló energiaforrások forradalmával egyidőben az a  cél, hogy a fogyasztó egyben termelő is legyen.

2. Kiemelt támogatás a lakossági megújulóknak! 

Az energiademokrácia elérése érdekében az évtized végéig 1 millió háztartási napelemet és szélkereket hozunk létre állami és uniós támogatással. Eltávolítjuk a jogi akadályokat a napelemek és szélerőművek telepítése elől, garantáljuk a megfelelő átvételi árakat, fejlesztjük a hálózatokat és a tárolókapacitásokat.  A napelemek termékdíját el kell törölni. Fel kell gyorsítani a napelemek telepítésének engedélyezését, csökkenteni kell a bürokratikus terheket. 

3. Felszámoljuk az energiaszegénységet! 

A szociáldemokrata kormány biztosítani fogja mindenki számára a megfizethető energiához való hozzáférést. Ennek érdekében átláthatóvá tesszük a díjképzést, megszüntetjük az indokolatlanul magas rendszerhasználati és egyéb díjakat. Alapvető jognak tekintjük, hogy mindenki hozzájusson annyi vízhez, villanyáramhoz és fűtéshez, amennyi a létfenntartásához szükséges. 

4. 1,5 millió magyar otthont újítunk fel!

A háztartások és az ország energiafüggetlenségének növelésére a legjobb eszköz a lakóházak energetikai korszerűsítése. A panelprogram újraindításával és kiterjesztésével öt év alatt 500 ezer lakótelepi lakás és 1 millió egyéb lakás, illetve családi ház felújítását tesszük lehetővé. Szintén felújítjuk a magyar állam és az önkormányzatok tulajdonában lévő épületeket, és 2030-ig minden, 250 négyzetmétert meghaladó középületet napelemekkel szerelünk fel.

5. Nem fizetjük tovább Putyin háborúját!

A szociáldemokrata fordulat után drasztikusan csökkenteni fogjuk Magyarország orosz gázfüggőségét. Ha a szlovákoknak, németeknek, olaszoknak sikerült csökkenteni az orosz gázfüggőséget, akkor nekünk is sikerülni fog! Nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberek fizessék tovább Putyin véres háborúját!

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére