Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

13. Zöld utat a jövőnek!

Ma a magyar polgárok számára a klímakatasztrófa, a természet pusztulása, a Föld erőforrásainak kizsákmányolása jelenti az egyik legnagyobb kockázatot. A klímaváltozás elleni küzdelemben a cselekvést már ma el kell kezdeni! Nekünk szociáldemokratáknak ugyanakkor meggyőződésünk, hogy a zöld átállásnak is igazságosnak kell lennie: a terheket elsősorban azoknak kell viselniük, akik hasznot húztak a klímaváltozást előidéző gazdaságból: a nagyvállalatoknak. 

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai: 

1. Nemet mondunk Paks2-re, igent a megújuló energiára! 

A klímavészhelyzet kihirdetésével egyidőben nemet mondunk a Paks2-es beruházásra, helyette az összes megújuló energia összehangolt, optimális, okos alkalmazására van szükség. Újra engedélyezzük a szélturbinák telepítését a területi adottságok függvényében, és kivezetjük a napelemekre és a hőszivattyúkra kivetett adót. Támogatjuk a geotermikus energia kiaknázását.

2. Újraindítjuk a panelprogramot! 

Átfogó épületfelújítási programot valósítunk meg, mellyel fokozatosan elérjük minél több lakás energiahatékonysági felújítását. Újraindítjuk a panelprogramot, amelyben vissza nem térítendő állami támogatás mellett segítjük elő a korszerűsítéseket. Hasonló támogatást nyújtunk célzottan a családi házakra és a hagyományos építésű társasházakra is.

3. Fenntartható közlekedést! 

A közösségi közlekedés támogatása rövid távon is jelentősen csökkentheti a közlekedés környezeti lábnyomát, ezért lecseréljük a közösségi közlekedési flottát modern és környezetbarát járművekre. Prioritásként kezeljük a kötöttpályás közösségi közlekedés fejlesztését, valamint arra törekszünk, hogy belátható időn belül már ne helyezzenek forgalomba tisztán benzin- vagy dízelüzemű személyautókat, mindennek terheit nem a lakossággal fizettetjük meg! 

4. Megvédjük vizeinket! 

Megvédjük tavainkat: a Balaton, a Fertő tó, a Velencei-tó és a többi nagy vízterünk nem lehet a szűk felső osztály magánbirtoka! Megteremtjük a tavak körüljárhatóságát, törvényben rögzítjük a településenként szükséges szabadstrandok számát. A parti sávra építési moratóriumot vezetünk be, az engedély nélkül épült, korrupt módon engedélyt szerzett, vagy az építkezés során természetkárosítást okozó épületeket elbontjuk. Megállítjuk és visszafordítjuk az erdő- és nádirtásokat, a természetes partszakaszok felszámolását. 

5. Megállítjuk a zaj- és légszennyezést! 

Magyarországon évente sok ezer ember hal meg a levegő szennyezettsége miatt, ezért támogatni kell a szegény vidéki közösségekben az olcsó és zöld fűtési lehetőségekre és energiatermelésre való áttérést. Fokozatosan kivezetjük a szennyező szén, a lignit, és a nagy nedvességtartalmú tűzifa forgalmazását. Korlátozzuk a szennyező járművek importját: Magyarország nem válhat Nyugat-Európa roncstelepévé! Mint elsődleges zajforrás, a nagy forgalmú közutak és vasútvonalak mentén zajvédő falakat építünk, a mostaninál sokkal szigorúbban szabályozzuk az ipari üzemekre vonatkozó határértéket, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér esetében a  személyszállító repülőgépek menetrendjét időben korlátozzuk. 

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére