Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

12. Fejlődő vidék, fejlődő Budapest!

A szociáldemokrata Árnyékkormány egyik legfontosabb vállalása az összehangolt, esélyteremtő, erős fejlesztéspolitika kialakítása.  Nemzeti üggyé tesszük az leszakadó régiók, térségek települések felzárkoztatását, tudatos fejlesztéspolitikával érjük el azt, hogy az ország minden lakójának egyenlő esélyei és lehetőségei legyenek, függetlenül attól, hogy az ország melyik részén, vagy mekkora településen él.

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai: 

1. Új esély a vidéknek! 

Az államnak kötelessége, hogy a vidéki polgároknak méltányos feltételeket biztosítson a teljes élethez. Legfontosabb teendőnk a vidék, a vidéki települések, a vidéki életforma megtartása, fenntartható fejlesztése, megállítva az elvándorlást, a vidéki népesség elöregedését. Kistérségi programokat és beruházásokat indítunk az egyes térségek adottságaiknak és lehetőségeiknek megfelelően. 

2. Fejlődő Budapest! 

Helyreállítjuk Budapest önkormányzatiságát, biztosítjuk, hogy Budapest kiszámítható feltételek között és önállóan gazdálkodjon. Folytatjuk Budapesten a panelprogramot, segítjük az önkormányzati energiatakarékossági programokat. Növeljük a fővárosi idősotthoni férőhelyek számát, bevezetjük a Budapest-minimumot a szociális juttatások és lakbérek mérséklése és megfizethetősége érdekében. Előnyben részesítjük a közösségi közlekedést használókat, segítjük őket buszsávok kijelölésével és építésével, továbbá a kötöttpályás vonalak fejlesztésével. 

3. Fejlődő agglomeráció! 

A főváros és az agglomeráció közötti szoros kapcsolat fejlesztése érdekében az agglomerációban élők számára a napi ingázást egyszerűbbé és kényelmesebbé tesszük, ehhez a főváros és vonzáskörzetében új elektromos és hidrogénhajtású buszokat helyezünk forgalomba, összehangoljuk a BKV, a Volánbusz és a MÁV szolgáltatásait. Az agglomerációs településekkel közös projekteket indítunk, amelyek elősegítik a területi egyenlőtlenségek csökkentését. 

4. Az ember a fejlődés alapja! 

Ahogy a kormányzás egészének, a fejlesztéspolitikának is az a küldetése, hogy a polgárok emberhez méltó életet élhessenek. Ehhez ma leginkább a minőségi oktatás, egészségügy, önkormányzati és szociális szolgáltatások hiányoznak. Fejlesztéspolitikánk kiindulópontja ezért az embereket szolgáló, gondoskodó állam megteremtése lesz.     

5. Átláthatóságot és tisztességet a fejlesztéspolitikába! 

Valamennyi fejlesztési program, minden támogatási döntés, minden pályázat és minden egyes államilag támogatott fejlesztési projekt tekintetében garantálni fogjuk az átláthatóságot.  A fejlesztéspolitikával és a közpénzek felhasználásával kapcsolatos korábbi bűnesetek felderítése és a bűnösök felelősségre vonása érdekében csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, és garantáljuk annak minden befolyástól mentes, szabad működését Magyarországon is.

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére