Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

11. Véget vetünk az átveréseknek

A modern piac két főszereplője az eladó és a vevő, akik között az erőviszonyok gyakran az eladó javára billennek. A vevők, azaz a fogyasztók védelemre szorulnak, különösen így van ez egy olyan országban, amely igazságosan akar működni. A szociáldemokraták eltökélt célja, hogy a fogyasztók kiszolgáltatott és nem egyenrangú partneri helyzetét a lehető legnagyobb mértékben javítsák, hogy egyenrangú félként tudják a problémáikat rendezni azokkal a vállalkozásokkal szemben, amelyek mögött tőke és szakértelem áll.

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai: 

1. Valódi fogyasztóvédelmet! 

A kormányváltás után a fogyasztóvédelmi intézkedéseket egységes keretbe helyezve biztosítjuk, hogy az érvényben lévő uniós fogyasztóvédelmi szabályokat is figyelembe véve a fogyasztót valóban védő és középpontba helyező jogszabályi környezet szülessen. 

2. Önálló hatóság a fogyasztók védelméért! 

A területi felügyelőségekkel együtt létrehozzuk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, hogy mindenkinek helyben, könnyű és garantált hozzáférés legyen a fogyasztóvédelemhez. Ezzel egyidőben pedig hangsúlyosabb fogyasztóvédelmi, hatósági, piacfelügyeleti rendelkezéseket kell hozni a fogyasztók érdekében. 

3. Átfogó fogyasztóvédelmi oktatást!

Megteremtjük a feltételeit az általános fogyasztóvédelmi oktatásnak, és alapcélként kezeljük különösen a speciálisan védendő fogyasztók, azaz az idősek, a fiatalok és a kistelepüléseken élők fogyasztói ismereteinek radikális javítását. 

4. Te is nézhesd azt, amit mások a világon! 

Napjainkban az online streaming platformok megjelenésével, a televíziós jogdíjak árának emelkedésével egy időben megjelent a fogyasztói oldalon a versenyhátrány, ami gyakran a magyar polgárokat is éri, amikor egy-egy globális tartalomhoz, sorozathoz, sportközvetítéshez Magyarországról nem férnek hozzá. Mi szociáldemokraták uniós szinten fogunk fellépni a területi alapú tartalomkorlátozás diszkriminatív gyakorlata ellen.

5. Több forrás a civil fogyasztóvédőknek!

A civil fogyasztóvédelmi szakma szerepének növeléséhez felújítjuk a pályázati rendszert, biztosítjuk a megfelelő pályázati feltételeket. Átalakítjuk az európai jogszabályba is ütköző, 2020. évi fogyasztóvédelmi törvénymódosítást, visszaadjuk ezeknek a szervezeteknek a jelölési és választási jogát, hogy így küzdhessenek a hatékony fogyasztóvédelemért. 

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére