Keresés
Logo

Az Árnyékkormány programja

10. Esélyt Mindenkinek!

Mi, szociáldemokraták, hiszünk az emberi jogok egyetemességében és éppen ezért abban, hogy minden embert ugyanazok a jogok illetnek meg nemre, származásra, bőrszínre, vallásra, szexuális irányultságra, fogyatékosságra, anyagi helyzetre, életkorra, családi állapotra vagy politikai véleményre tekintet nélkül. Az igazságosság jegyében hiszünk a hátrányok kiegyenlítésének fontosságában, egy befogadó és inkluzív társadalomban. 

Az Árnyékkormány legfontosabb vállalásai: 

1. Jogegyenlőséget az Alkotmányba! 

Mi, szociáldemokraták minden családot értéknek tartunk, alkossák azt élettársi viszonyban élők, azonos nemű párok vagy legyen az egy olyan család, ahol egy szülőnek kell helytállnia, bármilyen okból is. Az új Alkotmányban éppen ezért érvényesíteni fogjuk a jogegyenlőség elvét, és garantáljuk azt, hogy senkit se érhessen hátrány neme, vallása, nemzetisége, szexuális orientációja vagy más csoporthoz való tartozása miatt.

2. Alapvető garanciákat az emberi léthez! 

Egy 21. századi, méltóságteli élethez mindenkinek joga van ahhoz, hogy hozzájusson annyi vízhez, áramhoz, fűtéshez amennyi a létfenntartásához elengedhetetlen, és a szükséges internet hozzáféréshez. Magyarország egy fejlődő, a Nyugathoz tartozó országként nem engedheti, hogy bárki mindezeket mellőzze.

3. Biztonságot és méltóságot a fogyatékkal élőknek! 

A fogyatékkal élő honfitársaink önálló életének, méltóságának és biztonságának garantálásához állami támogató rendszereket kell létrehozni, akadálymentesíteni kell a közszolgáltatásokat, megfizethető, az egyes igényeket kielégítő lakhatást kell biztosítani. A fogyatékkal élő emberek szempontjából is kulcsfontosságú az ápolási díj összegének emelése, a szociális szolgálatatások rendszerének újragondolása és a szociális szféra lepusztulásának megállítása. Mi ezért fogunk tenni!

4. Valódi esélyt roma honfitársainknak!

Célunk, hogy a romák és a többségi lakosság közötti szegénységi rést legalább a felére csökkentsük. Ennek érdekében visszaszorítjuk a korai iskolaelhagyást, 18 évre állítjuk vissza a tankötelezettséget, motiváljuk az iskolákat, hogy befogadó intézményekké váljanak, megduplázzuk a roma diplomások számát! Az állami és közalkalmazotti szférában a roma megbízottak, munkavállalók számát érdemben növeljük, célzotttan támogatjuk a roma vállalkozókat, a közmunka bérezését a mindenkori minimálbérhez igazítjuk. Roma honfitársaink várható élettartamát 5 évvel növeljük. 

5. Nemek közti egyenlőséget, nőbarát politikát! 

A szociáldemokraták a társadalmi, gazdasági és családi élet minden területén segíteni kívánják a nők szerepvállalását. Tűrhetetlen a modern Európában a női munkavállalók azonos munkakörökön belüli bérhátránya, ezért olyan törvényi szabályozást hozunk létre, ami lehetővé teszi az egyenlő bérezés kikényszerítését. Külön figyelmet fordítunk a szegénység által fenyegetett nőkre, a gyermeküket egyedül nevelő nőkre és az időskorú, egyedülálló nőkre. Kormányalakítás után azonnal ratifikáljuk az Isztambuli Egyezményt, és kiemelten foglalkozunk a családon belüli erőszak megelőzésével. A menstruációs szegénység felszámolása érdekében jelentősen csökkentjük a női intimhigiéniai termékek áfáját. 

 

OLVASD EL A TELJES FEJEZETET! 

Vissza a többi programponthoz

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére