Keresés
Logo

Hírek

Dobrev Klára: Vissza fogjuk venni a hazánkat a NER milliárdosaitól! 2024.03.25

Dobrev Klára: Vissza fogjuk venni a hazánkat a NER milliárdosaitól!

 

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök az Árnyékkormány programbemutató rendezvénysorozatának záróeseményén foglalta össze az elmúlt másfél év munkáját, melynek során területenként, az agráriumtól az egészségügyig, a kultúrától a monetáris politikáig mutattuk be, hogy Dobrev Klára és az Árnyékkormány milyen Magyarországot szeretne a kormányváltás után.

Dobrev Klára a programbemutató rendezvénysorozat végén úgy összegezte az elmúlt időszakot, hogy a Fidesz-kormány egyre nagyobb válságba sodor minket: nap mint nap érezzük a boltban, a korházakban a rendelőintézetekben. A gazdasági és megélhetési válság mellett erkölcsi válságba is keveredett a kormány, amikor kiderült, hogy az ország két közjogi méltósága pedofil mentegetőknek is hajlandóak segítő kezet nyújtani.

Mára már a lakosság egy százalékának kezében van a nemzeti vagyon egyharmada. Miközben az átlagkereset nem éri el a 400 ezer forintot, Orbán családja, Mészáros Lőrinc és családja fideszes oligarchák milliárdos osztalékokat vesznek ki minden évben - sorolta az árnyék-miniszterelnök, hozzátéve: a kormányfő legfontosabb tanácsadói ma azok a leggazdagabb magyarok, akik magánrepülőgépükön, stadionok páholyaiban, a jachtjaik fedélzetén, az adriai nyaralójukban beszélik meg a miniszterelnökkel, hogy milyen törvényeket hozzon, amelyekkel tovább tudják növelni profitjukat, gyengítik a dolgozók és az őket védő szakszervezetek jogait. 

Az Árnyékkormány nem olyan országot akar, ahol a kínai gyár igazgatója dönti el, épül-e üzem a szomszédodban, vagy ahol a német autógyárak menedzsmentje írja és rontja le a Munka Törvénykönyve szabályait. Ahol nem a magyar munkások kapnak jobb fizetéseket és állásokat, hanem vendégmunkásokat dolgoztatnak a környezetpusztító gyárakban éhbérért, vagy ahol a leggazdagabb multik fizetik a legkevesebb adót. Dobrev Klára szerint a kormánynak egyértelműen állást kell foglalni: a bankárok hangja, az energiavállalatok profitja fontosabb, vagy az emberek szempontjai, a fogyasztók biztonsága vagy a környezetünk védelme.

Dobrev Klára elmondta: az Árnyékkormány programja éppen arról szól, hogy hogyan fogjuk visszavenni a hazánkat a NER milliárdosaitól, hogyan fognak újra rólunk szólni a mindennapok és a döntések. "Azért állítottam fel Magyarország első Árnyékkormányát, mert szükség van egy kormányzóképes alternatívára, amire rá lehet bízni az országot. Nekünk pedig kötelességünk megmutatni, hogy felkészültünk a kormányzásra, és bebizonyítani, hogy van kiút a megélhetési és a morális válságból" - fogalmazott az árnyék-miniszterelnök, hozzátéve: az emberek államát kell létrehozni, amely vigyáz ránk, nem engedi, hogy az üzleti, politikai hatalmasok fontosabbak legyenek nálunk.

Dobrev Klára a beszédében kiemelte az Árnyékkormány fontosabb programpontjait is: 
  • Meg kell duplázni a családi pótlékot, hogy bizonyos életszínvonal minden gyerek számára elérhető legyen.
  • Adómentessé kell tenni a fizetéseket a minimálbér összegéig
  • Be kell vezetni a nyugdíjak vegyes indexálását, hogy a nyugdíjak ne csak az inflációt kövessék, hanem a béreket is. 
  • Emelni kell a közszférában dolgozó, közel egymillió ember bérét, hogy működjön az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra, hogy végre mi is élhető ország legyünk.
  • Le kell állítani az akkugyárak építését, mert komoly egészségügyi kockázattal jár. Mi nem a multikat és a profitjukat képviseljük, hanem a magyarokat.
Dobrev Klára beszéde végén köszönetet mondott annak a több mint ezer szakértőnek, civil szervezetnek, egyesületnek és kutatónak a munkájáért, akik segítettek az Árnyékkormány programjának megalkotásában, és ezáltal újjáépíthettük a politika és a civil-szakértői világ közötti együttműködést.

Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter arról beszélt, a DK azért kérte fel 2022 szeptemberében Dobrev Klárát a magyar történelem első Árnyékkormányának felállítására, hogy leszámoljunk azzal a rogáni hazugsággal, miszerint nincs olyan kormányzóképes alternatíva, amely alkalmas lenne az Orbán-rendszer legyőzésére. Az Árnyékkormány felállítása során hétről-hétre szakszervezetekkel, civil szervezetekkel és szakértőkkel egyeztettünk, hogy létrejöhessen az a program, amelyen az árnyékminiszterek és a szakmai műhelycsoportok mellett összesen több mint ezer szakértő dolgozott az elmúlt hónapokban.

Az árnyék-miniszterelnök helyettese azt kérte, bízzanak a kormányzóképes alternatívában, Magyarország legnagyobb ellenzéki közösségében, mert mi nem fogunk összefogni a Fidesszel, sem Orbánnal, sem Orbán nélkül. "Mi nem akarunk megfelelni a keresztény-konzervatív kurzus szemforgató mércéjének, nem akarunk jobboldalinak vagy konzervatívnak tűnni. Mi merünk szociáldemokraták és európaiak lenni, mert egy élhető, igazságos, európai Magyarországért jöttünk létre és addig nem adjuk fel, amíg nem váltjuk le ezt a velejéig romlott, hazaáruló kormányt" - fogalmazott Molnár Csaba. 

Arató Gergely a beszédében köszönetet mondott a kabinet-és műhelyvezetőknek a másfél éves munkájukért, hiszen ennek köszönhetően jöhettek létre azok a szakmai programanyagok, melyek a programbemutató rendezvények alapját is képezték. A kormányprogramért felelős árnyékminiszter ismertette az Árnyékkormány programjának legfontosabb pontjait, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktort csak szociáldemokrata programmal lehet legyőzni, az Árnyékkormány pedig mindazokat képviseli, akikhez senki nem szól, akik úgy érzik, hogy a fejük felett döntenek a politikában - zárta beszédét Arató Gergely. 

A rendezvényt élőben közvetítettük a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán: 
https://www.facebook.com/dk365/videos/1937269830022155
CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére