Keresés
Logo

Hírek

15. Árnyékkormányinfó: Karácsony Gergellyel egyeztetett a Budapest 2030 programról az Árnyékkormány 2023.12.06

15. Árnyékkormányinfó: Karácsony Gergellyel egyeztetett a Budapest 2030 programról az Árnyékkormány

 

A mai, 15. Árnyékkormányinfón Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter, az árnyék-miniszterelnök helyettese és Kálmán Olga, az Árnyékkormány szóvivője három előterjesztést ismertetett az ellenzéki közvéleménnyel.

Molnár Csaba elmondta, a szerdai Árnyékkormányülésen Karácsony Gergely főpolgármesterrel egyeztettek az Árnyékkormány Budapest 2030 elnevezésű programjáról. Hozzátette, az Orbán-kormány egymást érő kormányzati megszorításai és pénzelvonásai mind azt a célt szolgálják, hogy működésképtelenné tegyék Budapestet, ez azonban mindezidáig nem sikerült. A DK kerületi polgármesterei ugyanis kiválóan végezték a munkájukat, ám még számos feladat van a budapesti városvezetés előtt. Az árnyék-kancelláriaminiszter úgy fogalmazott, az ellenzék vezette Budapest lehet a kormányváltáshoz vezető út kiindulópontja.

Molnár Csaba kifejtette, hogy a szociáldemokrata Árnyékkormány a kormányváltás után egy, a külső kerületekre és az agglomeráció érdekeire is nagyobb figyelmet fordító, baloldalibb, gondoskodóbb Budapestet szeretne a következő 5 évben. Az ehhez vezető Budapest 2030 program részleteit tárgyalta első elsőterjesztésként az Árnyékkormány, amely a közlekedés, a lakhatás, a köztisztaság és a közbiztonság problémáira jelentene megoldást:

  • Egységes közlekedésszervezés Budapest és a környező települések számára
  • 5-ös metró, valamint új villamosvonalak építése
  • Okos parkolási rendszer bevezetése
  • Szociális lakásépítési program
  • A fővárosi idősotthonok férőhelyeinek növelése
  • Új hajléktalanellátási rendszer
  • Bevonjuk a köztisztasági feladatokba a legnagyobb hulladék-kibocsátó cégeket
  • Bővítjük a közterületi szemetesek, illetve a kutyapiszok felszedésére fenntartott szemetesek számát
  • Növeljük a rendőri jelenlétet a gyalogos övezetekben, parkokban és tömegközlekedési csomópontokon
  • Támogatjuk a közterületi kamerarendszerek elterjedését

Ezután az árnyék-kancelláriaminiszter ismertette az Árnyékkormány által elfogadott második előterjesztést a Fidesz új területfejlesztési törvényéről, amely szinte teljesen elvonná az önkormányzatok jogát és anyagi forrásait a területfejlesztési célok megvalósítására. Molnár Csaba elmondta, az Árnyékkormány nem fogadja el, hogy a Fidesz-kormány a saját hibái miatt kialakult gazdasági helyzetben minden hazai forrást maga akar felhasználni, dönteni minden egyes fillérről az önkormányzatok, a helyi emberek helyett. Ezért az Árnyékkormány követeli a törvény visszavonását és felkéri a DK parlamenti frakcióját egy határozati javaslat benyújtására a témában.

Az Árnyékkormány szerdai ülésének harmadik elfogadott előterjesztése az egyszülős családok helyzetének javítása érdekében szükséges intézkedésekről szól. Molnár Csaba elmondta, kiemelt fontosságú az alanyi jogon járó támogatások megemelése és inflációkövetővé tétele. Így többek között a családi pótlék összegét 100 százalékkal, egy szülő esetén 150 százalékkal fogja emelni a szociáldemokrata Dobrev-kormány.

Az Árnyékkormányinfó végén Molnár Csaba kitért arra is, hogy az Orbán-kormány energiacége, az MVM átveri a havi diktálós fogyasztókat, mert nem tudják felhasználni az elvileg nekik is egyformán járó kedvezményes gázmennyiséget. Az árnyék-kancelláriaminiszter szerint a kormány azért fizetteti ki a hétszeresére emelt gázárat a magyarokkal, hogy megvehesse a ferihegyi repülőteret Orbán Viktornak.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére