Keresés
Logo

Hírek

Dobrev Klára: A föld azé, aki megműveli és a magyar földet vissza fogjuk venni azoktól, akik ellopták 2023.11.14

Dobrev Klára: A föld azé, aki megműveli és a magyar földet vissza fogjuk venni azoktól, akik ellopták

 

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és Benedek Szilveszter mezőgazdasági és vidékfejlesztési árnyékminiszter Nyíregyházán mutatta be az Árnyékkormány mezőgazdasági programját.

Dobrev Klára szerint a mezőgazdaságban és az agráriumban ugyanaz a gond, mint bármilyen más területen Magyarországon. Egy nagyon szűk réteg jól jár, míg a sokaknak alig jut valami. Az árnyék-miniszterelnök arról beszélt, hogy a kormány a földet közelről soha nem látott oligarcháknak önti a pénzt, ennek köszönhető, hogy az agrártámogatások 70%-a a leggazdagabb 10%-nál köt ki. Dobrev Klára szerint azért kell szociáldemokrata fordulat az agráriumban is, hogy végre azok éljenek jól és azok legyenek sikeresek, akik megdolgoznak érte: „A föld azé, aki megműveli és a magyar földet vissza fogjuk venni azoktól, akik ellopták.”

Dobrev Klára szerint a mezőgazdaságban is óriási probléma, hogy az ágazatban dolgozókat egyszerűen kizsigerelik. A mezőgazdasági kétkezi munkások nem kapnak annyi fizetést, amiből tisztességesen meg lehet élni. Dobrev Klára szerint a szociáldemokrata fordulat után a mezőgazdaságban is emelni fogják a béreket.

Az árnyék-miniszterelnök ígéretet tett, hogy a szociáldemokrata fordulat el fogja hozni a magyar mezőgazdaság korszerűsítését is. A földet közelről nem látott oligarchák ugyanis úgy orozták el a támogatásokat, hogy semmit sem forgattak vissza, semmit nem költöttek fejlesztésekre. Márpedig a 21. században az agrár-ágazat csak úgy lehet sikeres, ha egyszerre fenntartható, környezetkímélő és nyitott az innovatív megoldásokra.

Dobrev Klára emlékeztetett arra, hogy ennek a válságnak a magyar vidék az egyik legnagyobb vesztese, és ma generációk sorsát tudja meghatározni, ki hova születik. Dobrev Klára szerint ennek véget vet a szociáldemokrata kormányzás, mert többé senki sem szenvedhet hátrányt a lakóhelye miatt.

Benedek Szilveszter részletesen beszélt az árnyékkormány mezőgazdasági programjáról. A szociáldemokrata kormány:

  • Átalakítja a földtörvényt és a földhaszonbérlet elavult rendszerét.  A cél, hogy a helyben élő, hosszútávú, fenntartható földhasználatra törekvő gazdálkodók és magyar tulajdonú társas vállalkozások élvezzenek előnyt.
  • Átalakítja, átláthatóvá és igazságossá teszi az állami földek eladásának, illetve bérbe adásának rendszerét. Felülvizsgáljuk, és ha kell, érvénytelenítjük a gyanús körülmények között lezajlott állami földpályázatokat.
  • Az agrár- és vidékfejlesztési pályázatokat mindenki számára egyszerűen elérhetővé teszi, a pályázati szabályokat ágazati egyeztetéssel alakítja ki, a pályázást pedig államilag garantált szaktanácsadói rendszerrel segíti.
  • Támogatott hitelprogramokkal fogja segíteni a magyar tulajdonú, mezőgazdasági kis- és közepes vállalkozásokat és könnyíti az agrárvállalkozások adózását.
  • Eltörli a kötelező agrárkamarai tagság díját.
  • A hatékonyabb, jövedelmezőbb értékesítés érdekében támogatni fogja a szövetkezetek megalakulását. Ha a gazdák összefognak, sokkal jobb alkupozícióba kerülnek a nagyvállalatokkal szemben.
  • Állami ösztönzőkkel fogja támogatni, hogy az agrár-feldolgozóipar 80 százalékban újra magyar tulajdonban legyen.
  • Jelentősen növelni fogja az élelmiszeriparban dolgozók átlagbérét.
  • Állami támogatással megerősíti a községi, illetve társult önkormányzatokat, valamint a helyi közszolgáltatásokat.
  • Víztározók és csatornarendszerek építésével, új technológiák alkalmazásával, állami és uniós források bevonásával fejleszti a mezőgazdasági öntözést.


A programbemutató rendezvényt Dobrev Klára Facebook-oldalán közvetítettük: 
https://www.facebook.com/dobrevklara/videos/246663948419418

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére