Keresés
Logo

Hírek

Fel kell készülni a recesszióra! - Az Árnyékkormány meghosszabbítaná az álláskeresési járadék folyósítási idejét és összegét 2022.10.03

Fel kell készülni a recesszióra! - Az Árnyékkormány meghosszabbítaná az álláskeresési járadék folyósítási idejét és összegét

 

Dobrev Klára, az Árnyékkormány miniszterelnöke sajtótájékoztató keretében idézte fel Orbán Viktor szavait: “Akinek van munkája, állása, az becsülje, meg és tegyen meg mindent azért, hogy meg is maradjon”.

„Ezekkel a szavakkal vallotta be a miniszterelnök már nyáron, hogy ősszel munkahelyek fognak megszűnni a kormányzati megszorítások miatt. A helyzet azóta csak súlyosbodott, a forint újabb történelmi mélypontot ért el, uniós pénzek továbbra sincsenek, a kormány pedig kifizetési stopot hirdetett a teljes államigazgatásban. Ez azt jelenti, hogy megérkeztünk a szakadék széléhez, amit úgy hívnak, hogy recesszió.” - magyarázta a politikus, kiemelve, munkahelyek fognak megszűnni a megszorítások miatt.

Dobrev Klára leszögezte, az Árnyékkormány szerint már most fel kell készülni a recesszióra, felül kell vizsgálni és meg kell emelni minden járadékot és juttatást, amit a munkahelyüket elvesztők kapnak Magyarországon.

„Az Árnyékkormány szerint nemcsak a juttatások összegét kell emelni, hanem a juttatások folyósítási idejét is, hiszen egy elhúzódó válságra kell felkészülnünk. Az Árnyékkormány szerint a válság alatt a mostani 3 hónapról 9 hónapra, azaz 270 napra kell emelni az álláskeresési járadék folyósítási idejét, és meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogyan lehet a mostani nettó 133 ezer forintos álláskeresési járadékot legalább 27 ezer forinttal, nettó 160 ezer forintra emelni a válság alatt.” – ismertette az árnyékminiszterelnök, hangsúlyozva, eppen ezért arra kérte fel Dr. Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminisztert, Dr. Dávid Ferenc gazdasági árnyékminisztert, valamint Kordás László bér- és munkaügyi árnyékminisztert, hogy dolgozzák ki, mire van szükség a kormányzati megszorítások miatt munkájukat elvesztő magyarok megvédéséhez.

Dobrev Klára emlékeztetett, Magyarországon az álláskeresési járadék mindössze 3 hónapra jár, ez pedig a legrövidebb folyósítási idő az egész EU-ban.

„2022-ben az álláskeresési járadék maximuma ráadásul a minimálbér, nettó 133 ezer forint. Ez kevés pénz kevés ideig, miközben a kormányzati megszorítások miatt munkahelyek tömeges megszűnésére és egy elhúzódó válságra, hosszú recessziós időszakra kell készülni.” – mondta zárásként a politikus, zárásként hozzátéve, nincs mire várni, mert nem lehet tétlenül nézni, hogy magyar családok tízezrei mennek tönkre az Orbán okozta megélhetési válság miatt.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére