Keresés
Logo

Hírek

500 családnak mutatta meg az Árnyékkormány, hogy az odafigyelés a legszebb ajándék 2022.12.21

500 családnak mutatta meg az Árnyékkormány, hogy az odafigyelés a legszebb ajándék

 

A kormányzati rezsiemelés miatt kerültek bajba, de az Árnyékkormány Rezsimentő Alapja kifizette a számláikat.

 

Gyermekként csak a karácsonyt vártuk egész évben. Az ajándékokat, az ünnepi finomságokat és a szeretteink közelségét. De legfőképpen azt vártuk, hogy átéljük azt az érzést, hogy odafigyelnek ránk, hogy fontosak vagyunk a szeretteinknek. Legtöbbünk el sem tudta képzelni, hogy a karácsony egyszer veszélyben lehet, hogy megtörténhet, hogy nem kapunk ajándékot, hogy nem jut ünnepi étel az asztalra, hogy nincs fűtés vagy világítás a szobában, hogy nincs, aki megfogja a kezünk, aki segítsen és aki odafigyeljen ránk.

 

Az idei karácsony előtt azonban rengetegen szembesültek azzal az országban, hogy a hétszeres rezsiemelés rettenetes kihívások és kegyetlen döntések elé állítja őket.

 

Brigitáék története:

A 48 éves Brigitta autista gyermekét és kisnyugdíjas édesanyját gondozza otthon, de már képtelen kigazdálkodni az elképesztő fűtés- és áramszámlákat.

brigitta

Lászlóék története:

László 65 éves, nyugdíjas, akinek eddig a gyermekei segítettek a rezsiszámlák kifizetésében, mostanra azonban már 80 ezer forintra emelkedett a havi rezsiköltsége.

Ferencék története:

A 39 éves Ferenc postásként dolgozik, egyedül tartja el rokkantnyugdíjas párját és két iskolás gyermekét, de a rezsijük csaknem megduplázódott, így veszélybe került a gyerekek karácsonyi ajándéka is.

ferenc

Brigitta, László és Ferenc is azzal szembesült, hogy ha kínkeservesen be is tudják fizetni a decemberi rezsiszámlákat, akkor az elszabadult infláció miatt nem tudnak ételt vásárolni sem maguknak, sem szeretteiknek, és nem tudják megajándékozni a gyermekeiket. Sőt, ha nem tudnak fizetni, akkor sötétben és hidegben töltik majd az év legszebb időszakát, a karácsonyt.

 

De volt, aki odafigyelt rájuk.

 

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök október 29-én jelentette be, hogy az Árnyékkormány egy Rezsimentő Alapot indít, amelybe minden segítő szándékú magyar ember támogatásait várják. Dobrev Klára akkor elmondta, hogy a befolyt pénzből a bajba került családok decemberben esedékes rezsiszámláit fogják kifizetni. Az árnyék-miniszterelnök arról beszélt, hogy az összegyűlt adományok lehetővé teszik, hogy a rászoruló családoknál ne kelljen választani karácsonykor az étel vagy a fűtés között.

 

És a szavakat tettek követték.

 

A bejelentés után a DK politikusainak adományaival már az első napon közel 10 millió forint gyűlt össze az Árnyékkormány Rezsimentő Alapjában. Majd hamarosan egyre többen ébredtek rá, hogy segíteni akarnak a bajba került embereken, akár csak néhány ezer forintos összeggel is, amit talán maguk is nélkülöztek a családi kasszából. De felismerték azt is, hogy az öröm, amit a nélkülözőknek okozhatnak egy kis odafigyeléssel, egy kis önzetlenséggel, az bennük, az adományozókban is örömöt okoz. Mert maguk is újraélik azoknak a bizonyos gyermekkori karácsonyoknak az érzését. Amikor azt éltük át, hogy nem vagyunk egyedül, mert odafigyelnek ránk.

 

Az első napok után, egy hónap alatt újabb 10 millió forintot adományoztak az alapnak a DK tagjai, támogatói és még sokan mások, akik Dobrev Klára felhívása nyomán segíteni akartak a rászorulókon. Így összesen mintegy 20 millió forint adomány gyűlt össze a Rezsimentő Alapban, amiből több mint 500 család decemberben esedékes rezsiszámláját fizették ki.

 

Hogy mit tanulhattunk ebből az alig több mint másfél hónapból? Legfőképpen azt, hogy nincs olyan baj, amiben nem számíthatnánk egymásra. Hogy bármilyen nehézségeink is legyenek, de jöjjön akár karácsony, akár csak egy szürke hétköznap, a legegyszerűbb, a legszebb és a legfontosabb ajándék, amit adhatunk egymásnak, az az odafigyelés.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére