Keresés
Logo

Szakpolitikai háttéranyagok

Az orosz-ukrán háború aktuális fejleményeiről, az oroszok részleges mozgósításáról, valamint a NATO ezzel kapcsolatos pozíciójáról (2022. szeptember)

2023.03.10.

Az Árnyékkormányban kormányzásra készülünk, ezért fontos, hogy minden magyarokat érintő kérdést alaposan körüljárjunk, és utána hozzuk meg a végső döntéseinket. Ilyen kiemelt kérdés számunkra a szomszédban zajló orosz-ukrán háború állása, az erről készült összefoglalónkat és javaslatainkat itt találod: Kattints a részletekért!

A háború kitörése előtt Ukrajna 600 ezer négyzetkilométeres teljes területéből 44 ezer volt az oroszok által ellenőrzött terület, ami az ország teljes területének 7%-át tette ki (ezek a területek a Krím-félsziget, valamint a “Donyecki Népköztársaság” és a “Luhanszki Népköztársaság” – a két hasonló nevű megye részeként). A háború 2022 februári kirobbanását követően az oroszok által ellenőrzött területek gyarapodásnak indultak, és nyáron Zelenszkij elnök már azt nyilatkozta, hogy az orosz csapatok 120 ezer négyzetkilométert, Ukrajna 20%-át tartják megszállva.

DOLGOZZ DOBREV KLÁRA CSAPATÁBAN A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁN!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére