Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Továbbra is NOlimpia! 2022.10.28

Dr. Dávid Ferenc: Továbbra is NOlimpia!

 

Jelenleg tíz érdeklődő nemzeti olimpiai bizottsággal és régióval dolgozunk együtt négy kontinensről” – mondta Christophe De Kepper, a NOB főigazgatója Szöulban, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének ülésén, a jelentkezőket ugyanakkor nem nevezte meg. A sportvezető hozzátette, hogy a tíz jelentkező nagyon különböző stádiumban van, és más-más tempóban fejleszti a pályázatát. De Kepper nem nevezett meg egyetlen várost vagy országot sem, ugyanakkor az insidethegames.biz szerdán arról írt egy esetleges dél-koreai pályázat kapcsán, hogy a 2036-os játékokkal kapcsolatban eddig Németország, Egyiptom, Mexikó, India, Nagy-Britannia, Katar, Spanyolország, Oroszország, Törökország és Magyarország jelezte érdeklődését. (Nemzeti Sport – 2022. október 21.)

Minden évben erősebbek vagyunk, minden évben felkészültebbek vagyunk, minden évben jobban néz ki az ország, minden évben nyilvánvalóbb, hogy Magyarország méltó egy olimpia megrendezésére.” (Orbán Viktor – Nemzeti Sport – 2021. augusztus 13.) A már államosított Nemzeti Sport – igazodva a kormányfő álmához, vágyához, szándékához – 2022. október 21-én megszellőztette, hogy Magyarország megint beállt a nyári olimpiáért kuncsorgók sorába. Köztudott, hogy a 2024. évi (Párizs), a 2028. évi (Los Angeles) és a 2032. évi (Brisbane) olimpia rendezési joga már elkelt, marad tehát a 2036-os világjáték jövőbeni megpályázása. Néhány körülményre felhívom a figyelmet, mielőtt túlságosan beleélné magát valaki az olimpiai megrendezésébe.

  • Az erőltetett ütemű budapesti sportberuházások egyértelműen azt igazolják, hogy Orbán Viktor és baráti köre nem mondott le olimpiai álmáról, és minden követ megmozgat annak érdekében, hogy a főváros – még a kormányfő életében – a nyári világesemény helyszíne legyen. A miniszterelnöknek, a személyéhez kötődő üzleti körnek és néhány sportkorifeusnak nagyon kellene a 2036-os budapesti nyári játék, kerül, amibe kerül. A miniszterelnök 2036-ban 73 éves lesz, Schmitt „Plagi” bácsi is csak 94, tehát az ő egyéni szempontjukból még lehet realitása a Népstadionban (Puskás Aréna) megrendezett nyitóünnepségen való részvételre.
  • 2022. vége felé Magyarországon egy súlyos gazdasági és társadalmi válság van kibontakozóban, amely vélhetően hosszú évekre visszaveti a hazánk fejlődését, blokkolja az életszínvonal növekedését. Hatalmas az infláció, energiaválság van és beruházási stop is kezdetét vette: iskolák, óvodák, szociális otthonok, kórházak építése és felújítása marad el, szállodákra, tanuszodákra és kulturális intézményekre kerül lakat ideiglenesen vagy véglegesen. Az állami költségvetés hiánya magas, az ország eladósodottsági szintje nem csökken. Ebben a drámaian szorult helyzetben mégis vannak olyanok, akik rendületlenül „magyar olimpiai társasjátékot” akarnak szervezni.
  • Nem kezdek esélylatolgatásba, mert ez még nem időszerű, és nem is szeretném azt a látszatot kelteni, hogy bármilyen megközelítésben egyetértenék a rendezési szándékkal. Pályázzanak a gazdagok és az erősek. Athén (2004) példája pedig legyen intő jel, amikor is egy Magyarországgal összehasonlítható ország majdnem belerokkant az olimpiába. 2000-ben Sidney, 2008-ban Peking, 2012-ben London, 2016-ban Rio, 2021-ben Tokió volt a helyszín - nagy országok, nagy városai. Hozhatnék korábbi példákat is, de azt hiszem felesleges. 
  • A bevezetőben felsorolt tízek közül nyolc nagy- vagy középhatalom, gazdaságuk ereje és mérete sokszorosa a magyarénak. A „kakukktojás” 2,9 millió lakosú Katar pedig a világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgázkészletével rendelkezik, annyi a pénze, mint a pelyva.  2019-ben atlétikai világbajnokságot rendezett, idén – télen – az olimpiánál is nagyobb beruházást igénylő verseny lebonyolítását vállalta: nevezetesen 32 csapatos foci vb-t rendez. (Nem tudjuk, hogy megbirkózik-e a feladattal, de ha sikeres lesz, akkor nyugodtan tekinthet a jövőbe, ha végül megnyerné az olimpiai pályázatot.)
  • A kormány által gyűlölt Budapest egyszer már határozottan jelezte, hogy lakossága nem érdekelt a miniszterelnök által elképzelt fővárosi olimpiában. Továbbra sem vagyunk partnerek Budapest korrupció általi kirablásában és lakókörnyezetünk tönkretételében. A városi és vidéki magyarok nem olimpiára, hanem biztonságra, demokráciára és magasabb életszínvonalra vágynak. Nem a népnek van olimpiai álma, hanem a NER-közeli üzleti köröknek és a kormányfőnek! És még valami: az olimpia a nemes és látványos sportversengés fóruma, nem pedig a hatalmi mámorban megrendezett színjáték pódiuma.

Orbán a fent idézett nyilatkozatában határozottan kijelenti, hogy „minden évben jobban néz ki az ország”.  Én ezt a mondatrészt a valósához igazítva módosítom, és a következőképpen rövidítem: „most aztán jól kinézünk!”

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére