Keresés
Logo

Hírek

Barkóczi Balázs: Béremelést és sztrájkjogot a tanároknak! 2022.10.27

Barkóczi Balázs: Béremelést és sztrájkjogot a tanároknak!

 

 

Barkóczi Balázs oktatási- és kulturális árnyékminiszter sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet, a kormány továbbra sem veszi komolyan az oktatás helyzete miatt tiltakozókat, így ma reggel újra megtelt az utca diákokkal és tanárokkal.

 

„Orbán Viktor egyelőre ugyanazt teszi, mint amit az elmúlt 12 évben csinált: távoli és homályos ígéreteket tesz a tanároknak, hogy majd talán 2025-ben valamivel jobb lesz a fizetésük. Ez a kormányzati magatartás csak olaj a tűzre, a tanároknak éppen ebből van elegük - nekik most kell fizetésemelés, nem 2025-ben.” – magyarázta a politikus.

 

Barkóczi Balázs közölte, az Árnyékkormány szerint a következő intézkedéseket kellene azonnali hatállyal bevezetni:

 

„Az Árnyékkormány szerint vissza kell venni a jogtalanul kirúgott tanárokat és vissza kell vonni minden tankerületi büntetést! – A kormány kérjen bocsánatot a kirúgott tanároktól és azonnali hatállyal helyezze vissza őket az állásukba, adják vissza a diákoknak a tanáraikat.

 

Az Árnyékkormány szerint 45%-os azonnali béremelést kell adni a tanároknak! Ez egy sokéves adósság, ezért van szükség ekkora emelésre, hiszen az elmúlt 4 évben is jelentősen csökkent a pedagógusbérek értéke, elég csak a 20%-os inflációra gondolni.

 

Az Árnyékkormány szerint törvényben kell garantálni a tanárok túlóráinak kifizetését! A jelenlegi pedagógusi túlóra évente mintegy 50 milliárd forint elvégzett, de ki nem fizetett munkát jelent. Az elvégzett munkát ki kell fizetni!” – sorolta az árnyékminiszter.

 

Barkóczi Balázs azzal folytatta, az Árnyékkormány szerint az államnak vissza kell adnia az iskolákat a fenntartásukra szánt forrásokkal együtt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek ezt kérik.

 

„A tanárok így nagyobb biztonságban érezhetik magukat, hiszen nem a tankerületek alá tartoznának, és az önkormányzatok is jobb gazdái lesznek az iskoláknak, mint az állam. Akkor, amikor még az önkormányzatok feleltek az iskolákért, soha nem történhetett volna meg, hogy köztiszteletben álló, a diákok, a szülők és a szakma által is elismert tanárokat rúgjanak ki csak azért, mert felemelik a szavukat.” – fogalmazott a politikus.

 

Barkóczi Balázs arra is kitért, hogy az Árnyékkormány szerint vissza kell adni a sztrájkjogot a tanároknak.

 

„A sztrájk semmilyen veszélyhelyzetre hivatkozva sem betiltható, a tanároknak is joguk van kiállni magukért és a diákjaikért. Az Árnyékkormány szerint tehát a jogtalanul kirúgott tanárok visszavételére, a pedagógusbérek azonnali, 45%-os emelésére, és a sztrájkjog visszaadására van szükség, valamint biztosítani kell a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy ha akarják, akkor visszavehessék az iskoláikat az államtól a fenntartásra szánt forrásokkal együtt.” – fűzte hozzá zárásként az árnyékminiszter.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére