Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Sparral szemben 2024.03.25

Dr. Dávid Ferenc: Sparral szemben

 

A magyar kormányfő már több mint egy évtizede meghirdette, hogy melyik az a négy gazdasági terület, amelyben hazai többséget akar, és amelyekben meghatározó befolyást szeretne szerezni. Ez az energiaszektorban, a bankszektorban és a média területén már megtörtént. A bolti kiskereskedelem volt a negyedik „megkívánt” zsákmány, de mindeddig nem járt sikerrel egyik kormányzati akció sem. Különféle szabályozó eszközökkel (vasárnapi zárva tartás, az éjszakai értékesítés korlátozása, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetése, ágazati különadó, kötelező akciók stb.) le akarták/akarják térdeltetni a multikat, és olyan helyzetbe kívánták/kívánják hozni őket, hogy valamelyikük meg akarjon szabadulni az itteni vagyonától, és akkor az állam, mint gazdaságszervező majd rácsap, és saját körében értékesíti. Nincs új tehát a nap alatt: az Orbán-Lázár brigád most a Sparral kezdett el kötözködni. A kormánynak nem általában van problémája a multinacionális cégekkel, hiszen a BMW, a Mercedes vagy az Audi soha nem került célkeresztbe. A külföldi tulajdonban lévő kiskereskedelmi cégekre viszont folyamatosan tüzelnek.

Nevesítsük, hogy kikről is van szó. Az alábbi rangsor a 2022. évi magyarországi bruttó forgalmak alapján készült: a Lidl 1.193 milliárd forint, Spar   915 milliárd forint, Tesco 885 milliárd forint, ALDI   505 milliárd forint, Penny   489 milliárd forint, Auchan   456 milliárd forint. (Ez utóbbiba már beszuszakoltak egy kormányközeli üzletembert: Jellinek Dániel Indotek-csoportja 47 százalékot vásárolt a francia Auchan hazai hipermarket-üzletében és 100 százalékot az úgynevezett korzó-üzletben.) Látva a többiek forgalmi teljesítményét, ez bizony semmilyen szempontból nem meghatározó részarány a kiskereskedelemben.  

Egy héttel ezelőtt a Spar Austria vezérigazgatója arról beszélt, hogy kénytelenek voltak átszervezni a magyarországi Spar működését és cégstruktúráját, hogy meg tudják védeni a céget a magyar kormány befolyásától. Ezzel párhuzamosan a cég az Európai Bizottsághoz fordult, mert az uniós jogot sértőnek találta a kiskereskedelmi láncokra kivetett magyar különadót. Ettől a nyilatkozattól nagyon „bepöccent” a magyar kormány. Egyik minisztere (Lázár János) odáig is elment, idézem: „Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül”. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány állami tulajdonba akarja venni, állami irányítás alá szeretné vonni a Spar Magyarország Kft-t. Nem jó ötlet, már csak azért sem, mert ismeretem szerint a Spar magyarországi kereskedelmi társasága nem eladó! Megvenni pedig csak azt lehet, amit áruba bocsátanak! Ez a Spar Magyarország Kft. esetében eddig nem történt meg.

Egy évvel ezelőtt Antje Gerstein, a Német Kiskereskedelmi Szövetség vezetője már jelezte, hogy „a magyarországi szupermarketek jövedelmező működése rendkívül nehézzé vált.”  Ugyanekkor Monika Hohlmeier, a bajorországi konzervatív Keresztényszociális Unió (CSU) európai parlamenti képviselője, azt állította, hogy „ha egy külföldi vállalkozóként sikeres Magyarországon, akkor számítania kell egy oligarcha megjelenésére, aki fel akarja vásárolnia a cégét. Egy ilyen helyzetet szerinte az EU és tagállamai nem tolerálhatnak.” Tehát a németeknek is csípi a szemét az erőszakos magyar befolyásszerző gyakorlat, ők is féltik a hazánkban működő vállalataikat.

Hogy is van ez? Nem csak az osztrák vezérigazgató, hanem a német érdekképviseleti vezető, illetve bajor EU-képviselő is azt meri állítani, hogy a sikeres - külföldi tulajdonban lévő - vállalkozásokat veszély fenyegeti Magyarországon? Tapasztalataik szerint a magyar kormány jogi eszközökkel először veszteségbe hajszolja ezeket a cégeket, majd ezt követően baráti, kormányközeli nagyvállalkozók – diszkont áron – meghatározó tulajdonhányadra ácsingóznak. Azt értem, hogy ezek az emberek vagyonosodni akarnak, de azt is magyarázza el valaki nekem, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok állami irányítású bekebelezésétől miért és mennyivel fog jobban és hatékonyabban kereskedni a REÁL, a Coop és a CBA? 

Eddig úgy tudtam, hogy a kereskedelemben a vásárló az úr. Úgy látszik nálunk ez nem így van, hiszen szemmel láthatólag nem a fogyasztói szempontok érvényesülése a fontos, hanem az, hogy az állam meghatározó befolyást szerezzen az ágazatban. A Spar megelégelte a magyar kormány packázásait, és határozottan lépett. Az 1932-ben alapított nemzetközi áruházlánc 48 országban, 4 kontinensen, több mint 13 ezer egységgel rendelkezik. Persze lehet ezt a világcéget sértegetni és bosszantani, csak nem biztos, hogy megéri. A vásárlóknak biztos nem….. 

 

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére