Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Inflációról röviden 2022.10.21

Dr. Dávid Ferenc: Inflációról röviden

 

A legfrissebb adatközlés szerint (Eurostat) az euróövezet éves inflációs rátája 2022. szeptemberében 9,9% volt, szemben az augusztusi 9,1%-kal. Az augusztusi 9,1%, egy évvel korábban pedig csak 3,4% - os volt az eurózónában. Az Európai Unió éves inflációja még ennél is magasabb, köszönhetően a magyarországinak is: szeptemberben 10,9% volt, szemben az augusztusi 10,1%-kal.

  • A legalacsonyabb éves arányt Franciaországban (6,2%), Máltán (7,4%) és Finnországban (8,4%) regisztrálták.
  • A legmagasabb növekedést az orosz szankciók által leginkább sújtott, de a szankciókat következetesen támogató Észtországban (24,1%), Litvániában (22,5%) és Lettországban (22,0%) rögzítették. A három kis balti-állam után rögtön hazánk következik 20,7 százalékkal, az az ország, amely állandóan berzenkedik a brüsszeli intézkedések ellen. Jelzem, hogy a KSH - az Eurostattal szemben – „csak” 20,1 százalékos magyar pénzromlást mért szeptemberben év/év viszonylatban.
  • A magyarok által folyamatosan „lesajnált” németeknél 10,9 százalékot mértek, amely megegyezik a teljes EU átlagos pénzromlási ütemével, és amely érték csaknem tíz százalékponttal kisebb, mint az idevonatkozó magyar adat (20,7).
  •  Fontos kiemelni, hogy augusztushoz képest az infláció hat tagállamban már csökkent, egyben stabil maradt, húszban pedig emelkedett. Magyarország is azok közé tartozik, ahol még mindig gyorsul a pénzromlás üteme, és ahol a csúcsérték várhatóan csak a jövő év első negyedévében lesz regisztrálható.
CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére