Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Nincs zsákodban semmi jó; sem alma, sem mogyoró! 2023.12.07

Dr. Dávid Ferenc: Nincs zsákodban semmi jó; sem alma, sem mogyoró!

 

Varga Mihály azzal vezette fel a meghallgatást, hogy a pandémia és háború hatásával kell megbirkóznia a gazdaságnak, de ilyen körülmények között is visszatért Magyarország a növekedési pályára: a harmadik negyedévben már nőtt a GDP, stabil a munkaerőpiac, emelkednek a reálbérek szeptember óta. Szerinte növekszik a magyar gazdaság iránti bizalom, amit többek között az állampapírvásárlás felpörgéséből is látszik, november egyik napján 384 milliárd forintért jegyeztek le államkötvényt, ami rekordnak számít. A miniszter azt mondta, a költségvetés helyzete stabil annak ellenére, hogy késlekednek az uniós források, így ezeket előfinanszírozni kénytelen az állam. Mindemellett az államadósság csökkentése folytatódik idén is, 0,4 százalékkal lesz kisebb GDP-arányosan, mint tavaly. (telex.hu – tudósítás Varga Mihály miniszter november 28-i parlamenti meghallgatásáról)

  • Eltelt néhány nap és a „hurráoptimista” kormányzati hangulat elkezdett mérséklődni. Magyarország Kormánya ugyanis december 5-én úgy döntött, hogy Költségvetési Munkacsoportot hoz létre Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével. (Korábban volt növekedési és versenyképességi kabinet is, de ez megszűnik és beleolvad a gazdasági kabinetbe. A változások ráadásul nem álltak meg itt: a gazdasági kabinetet Varga Mihály pénzügyminiszer helyett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni és Varga Mihály már tagja sem lesz ennek a kabinetnek.) 

  • A költségvetési munkacsoport feladata az állami költségvetés egyensúlyának szigorú védelme. A fegyelmezett gazdálkodás érdekében a munkacsoportot vezető pénzügyminiszter erős jogkört kap, akár vétójoggal is élhet. A munkacsoport jóváhagyása nélkül semmilyen javaslat nem kerülhet a kormány elé. Most akkor mi van? Annyira jó a helyzet, hogy „költségvetési kommandót” kellett gründolni azonnali hatállyal, amelynek korlátlan jogkörrel rendelkező parancsnoka az ország pénzügyminisztere. Érdemes emlékezni: a GDP (bruttó hazai termék) arányos hiányt eredetileg 3,9 százalékra tervezték, ősszel 5,2 százalékra módosították, és lehet, hogy advent első vasárnapját követően rájöttek, hogy az 5,2 % is csak vasszigorral tartható (ha egyáltalán tartható)?

  • 2023 októberében az ipari termelés volumene 3,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8%-kal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 szeptemberéhez mérten 0,6%-kal mérséklődött. Tehát a negyedik negyedév első (az év tizedik) hónapjában még mindig vergődik a magyar ipar, azaz továbbra is lejtmenetben van. Orbán, Nagy Márton, Varga Mihály folyamatosan fellendülésről szónokol, de a számok (sajnos) mást mutatnak. Felhívom a figyelmet arra, hogy az októberi teljesítés még a szeptemberihez képest is romlott, tehát nem történt fordulat az egyik legfontosabb nemzetgazdasági ágban!

  • De lépjünk tovább, nézzük meg a bolti kiskereskedelem volumenadatai, ez is benne a Mikulás puttonyában. Tavaly december óta szűkül a lakosság kiskereskedelmi vásárlásának volumene, alacsony jövedelműek milliói - a nyomorúság kényszeréből eredően - vonják meg maguktól és családjuktól a legalapvetőbb árucikkek fogyasztását. Nézzék csak a KSH-számokat! 2023. októberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1%-kal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,3%-kal csökkent az előző hónaphoz képest. 2023. január–októberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9,0%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

A gazdasági Mikulás-mondóka így is szólhatott volna 2023. december 6-án: „Nincs zsákodban semmi jó; sem alma, sem mogyoró!”

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére