Keresés
Logo

Hírek

Barkóczi Balázs: A tankerületi vezetők nagyobb jutalmakat osztanak maguknak és felügyelő társainknak, mint a felügyeletük alá tartozó pedagógusok ezreinek 2022.10.19

Barkóczi Balázs: A tankerületi vezetők nagyobb jutalmakat osztanak maguknak és felügyelő társainknak, mint a felügyeletük alá tartozó pedagógusok ezreinek

 

 

Barkóczi Balázs, oktatási- és kulturális árnyékminiszter sajtótájékoztató keretében emlékeztetett: szeptember óta folynak a tiltakozások, pedagógus-tüntetések országszerte.

 

„Utcára vonultak tanárok, diákok, szülők, az oktatás és a pedagógusok méltatlan és elkeserítő helyzete miatt. A kormány hallgat, a tankerületeken keresztül bünteti a sztrájkban résztvevő tanárokat, de intézkedni szemlátomást nem óhajtanak. Ugyanakkor viszont vannak, akik busás jutalmat kapnak hűségükért: a 24.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy egy-egy tankerületi igazgató a vizsgált időszakban átlagosan több mint másfél millió forint jutalmat kapott, a tankerületi hivatalnokok pedig átlagosan 562 ezer forintot. Így például a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárait elbocsátó belső-pesti tankerületben korábban az akkori vezető 1,1 milliós extrapénzt vett fel.” – foglalta össze a politikus.

 

Barkóczi Balázs az Árnyékkormány nevében elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben hosszú évek óta állandó, visszatérő téma az oktatásügy problémája, a pedagógusok bérrendezése, a kormány nem ezzel foglalkozik, hanem a hivatalnokokat díjazza.

 

„Szakmai egyeztetés évek óta nem történt, a pedagógusok kéréseit lesöprik, miközben lassan nem marad, aki tanítson az országban. Az Árnyékkormány a kormánnyal ellentétben azonban leült tárgyalni oktatási szakemberekkel, megkérdezte a véleményüket. Ez alapján az Árnyékkormány szerint azonnali, 45%-os béremelést kellene adni a pedagógusoknak, mégpedig azonnal, és nem 2025-ben. Vissza kell adni a tanároknak a sztrájkjogot, törvényben kell garantálni a tanárok túlóráinak kifizetését. Ezen felül pedig az államnak vissza kell adnia az iskolákat a fenntartásukra szánt forrásokkal együtt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek ezt kérik.” – fogalmazott az árnyékminiszter, kiemelve, egy felelős kormány ezt tenné, mert ezek az intézkedések valódi megoldást jelentenének az évek óta súlyosbodó problémákra.

 

Barkóczi Balázs rámutatott, az elmúlt tizenkét év oktatáspolitikájának eredménye, hogy mára körülbelül 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.

 

„A probléma országos méretű, de a kormány még mindig csak ott tart, hogy boszorkányüldözést rendeznek azok ellen, akik fel merik emelni a szavukat a rossz rendszer ellen. Holott a valóság az, hogy az államnak sokéves adóssága van a tanárokkal szemben, sem tisztességes fizetést nem kapnak, sem a túlóráikat nem kompenzálják, de ugyanúgy méltatlanok a körülmények is, amik közepette tanítaniuk kellene. Egy felelős kormánynak invesztálnia kell az oktatásban, mert oktatás nélkül nincs jövő. Nem hivatalnokok jutalmára kell költeni, hanem a pedagógusok munkáját megfizetni” – fűzte hozzá zárásként a politikus.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére