Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Inflációs Európa-bajnokság 2023.11.20

Dr. Dávid Ferenc: Inflációs Európa-bajnokság

 

Azt már jó néhány napja tudjuk, hogy az euróövezetben a szeptemberi 4,3 százalékról 2,9 százalékra lassult az éves infláció 2023. októberében. 2023. november 17-én (pénteken) az Eurostat (Európai Statisztikai Hivatal) közzétette - nem csak az euróövezet (20 ország), hanem – a kontinentális közösség, azaz a teljes Európai Unió (27 tagállam) fogyasztói árakra vonatkozó adatait is. Az Eurostat közlése szerint az Európai Unióban az éves infláció októberben 3,6 százalékra lassult a szeptemberi 4,9 százalékról. Ezekből a számokból hozok néhányat, rövid megjegyzések kíséretében.

  • A legalacsonyabb éves rátát Belgiumban (-1,7%), Hollandiában (-1,0%) és Dániában (-0,4%) regisztrálták. Ez azt jelenti, hogy ezekben a gazdag és versenyképes gazdasággal rendelkező országokban már ténylegesen csökkentek az árak, és már idén maguk mögött hagyták az inflációs szorítást.
  • Három százalék alatti inflációt regisztráltak Olaszországban (1,8 %), Luxembourgban (2,1 %), Lettországban (2,3 %) és Finnországban 2,4 (%). Ezek azok az értékek, amelyekben Magyarország még 2025-ben (!) sem reménykedhet. 
  • A középmezőnyhöz önkényesen tizenkét országot soroltam: a 3% és 5 % közötti értékekkel rendelkezőket. Ezt a csoportot Németország (3 %) vezeti és Észtország (5 %) zárja. Jó lenne már ehhez a ligához tartozni, de pillanatnyilag ez a kívánságom is csak a vágyálom kategóriájába tartozik.

Hazánkban októberben végre 10 százalék alatti pénzromlást regisztráltak: a Központi Statisztikai Hivatal 9,9 százalékot, az Eurostat – eltérő módszertani okok miatt – 9,6 százalékot. A rossz hír az, hogy ezzel az értékkel is negatív megítélésű „Európa rekorderek” vagyunk, és az sem ad okot jó kedvre, hogy a magyar érték (9,6 %) több mint háromszorosa az euróövezetben mért pénzromlásnak (2,9%), és két és félszeres mértékben meghaladja az EU átlagát (3,6 %). A legrosszabb értékeket - Magyarországon (9,6%), Csehországban (9,5%) és Romániában (8,3 %) – mérték. Én tudom, hogy minden versenyben kellenek vesztesek, de azt nehezen emésztem meg, hogy nekünk a pénzromlás vonatkozásában hosszú távon a sereghajtók között kell szégyenkeznünk. Még a futball-korrupciótól szenvedő Bulgária is jobban teljesít az inflációs Európában-bajnokságban Magyarországnál. A balkáni országban regisztrált októberi érték 5,9 %. Ha fociban nem is, de az infláció elleni küzdelemben biztosan előrébb tartanak, mint mi!

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére