Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Csak nézek, mint a moziban 2022.10.18

Dr. Dávid Ferenc: Csak nézek, mint a moziban

 

„A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai (október 14, pénteki – Dávid F.) döntése nyomán várhatóan teljesen kiszárad a hitelpiac a következő időszakban. Vállalkozások tömege fog csődbe menni annak nyomán, hogy nem tudnak majd megfizethető hitelhez jutni. A hitelfelvétel és a vállalati beruházások zuhanására számíthatunk, a vállalati csődök nyomán pedig meg fog emelkedni a munkanélküliségi ráta. A mai, drasztikus kamatemelés egyáltalán nem transzparens és teljesen váratlanul érte a vállalati szektort. Sorra hívnak a cégvezetők, hogy ami most történik, az halálossá válhat számukra. A rendkívüli kamatemeléssel kiszárítják a hitelpiacot és recesszióba taszíthatják a gazdaságot. Ez teljesen szembe megy a kormányzat eddigi gazdaságpolitikájával, amely a növekedést igyekszik támogatni.” (Parragh László – portfolio.hu)

Nyilvánvalóan nagy nehézség a még működő vállalkozások számára a száguldó energiaár-növekedés, amit ki kell valahogy gazdálkodniuk. A hitelkamatok múlt heti drasztikus emelése pedig egy újabb csapást jelent számukra. Az intézkedés – remélt pozitív hatásai mellett – jelentős mértékben visszafoghatja a vállalkozói hitelezést, amelynek egyenes következménye a beruházási kedv mérséklődése, amely aztán fékezni fogja a gazdaság növekedését.

Tizenkét évvel ezelőtt, 2010. októberében Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy „Matolcsy György a jobbkezem. Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani.”  Na, most ez a fontos „végtag” a Magyar Nemzeti Bank elnöke, és egyáltalán nem úgy tűnik, hogy levágták volna a miniszterelnök testéről. Már csak ezért sem történhetett meg az amputálás, mert az október 14-i MNB-döntés napján a kormányfő a Kossuth Rádióban éppen Matolcsy Györgyöt - és Varga Mihályt - kérte, hogy jövő év végére „felezzék meg az inflációt”. Az MNB pénteki bejelentése nyilvánvalóan a pénzromlás lassítását és a nemzeti fizetőeszköz gyengülésének megállítását helyezi középpontba. Kérdés, hogy ez a beavatkozásnak milyen eredményei, és milyen kedvezőtlen mellékhatásai lesznek.  

Parragh László MKIK elnök a miniszterelnök főtanácsadója, neki köszönhetjük – többek között – a KATA szisztéma likvidálását is.  Egy korábbi Parragh interjúban (2021. december 14.) így beszélt P.L. az Orbánnal való kapcsolatáról: „A miniszterelnökkel már 1982 óta ismerjük egymást a Ménesi úti kollégiumból. Rendszeresen egyeztetünk hivatalos keretek között és baráti beszélgetések során is.(…) Olyan még nem volt, hogy fél órán belül ne hívott volna vissza, bízunk egymásban, de a közvélemény túlgondolja ezt a kapcsolatot.” Hát, akkor most valószínűleg elmaradt a telefonbeszélgetés, mivel az nem kérdés, hogy a miniszterelnök tudott előzetesen az MNB-döntésről, de mégsem tájékoztatta meglepetést mutató barátját és tanácsadóját. A lényeg, hogy ők ketten bíznak egymásban, én viszont már egyikben sem! Parragh most bőszülten bírálja az MNB lépését, és azzal vádolja a jegybankot, hogy szembemegy a kormányzati gazdaságpolitikával. Nem tudja a jobbkéz (Matolcsy), hogy mit csinál a bal (Varga)? 

Monetáris kérdésekben a Magyar Nemzeti Bank legfőbb döntéshozó szerve a Monetáris Tanács, amelynek legalább öt, legfeljebb kilenc tagja van, köztük az MNB elnöke és alelnökei. Havonta legalább egyszer ülést tart, de szükség esetén bármikor össze lehet hívni. Gondolom, hogy a testület megvitatta és jóváhagyta a Parragh által is drasztikusnak nevezett kamatemelést. Az MNB honlapjának tanúsága szerint a Monetáris Tanácsnak – mások mellett – tagja Dr. Parragh Bianka is, aki történetesen az MKIK elnökének a felesége. Tudom én, hogy a hivatali titoktartás szent dolog, de azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (férj) és az MNB Monetáris Tanácsának tagja (feleség) – a vacsoraasztalnál vagy gyereknevelés közben – ne váltott volna szót előzetesen a kamatemelésről. Parragh László talán üzenhetett is volna feleségén keresztül Matolcsynak, valahogy így „Bianka! Szólj már a Gyurinak, hogy csak óvatosan azzal a kamattal!” 

Azt persze nem tudom, hogy az üzenet célba ért-e, és azt sem, hogy milyen körülmények között született meg a hitelpiacot jelentősen befolyásoló jegybanki döntés. Csak nézek, mint a moziban.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére