Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Mélyrepülésben az építőipar is 2023.11.14

Dr. Dávid Ferenc: Mélyrepülésben az építőipar is

 

Figyelve a múlt héten közzétett KSH adatokat nem ért meglepetésként , hogy az épitőipar is megzuhant. Eltelt az év háromnegyed része, és sajnos minden jel arra muatat, hogy a magyar gazdaság még mindig nem tért magához

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a hétvégén - nem törődve a tényekkel - győzelmi jelentést adott ki az inflációval kapcsolatban. Az eurózónában 2,9 százalékos a pénzromlás üteme, nálunk viszont "csak" 9,9 százalék, azaz több mint háromszor rosszabb értéket regisztráltunk, mint a 20 euróövezeti ország átlaga. Hogy miként  reagált erre a Nagy Márton által vezetett minisztérium szombaton? Ovassák!  

"Itt az egy számjegyű infláció, amihez az online árfigyelő is eredményesen járult hozzá. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén elindította az árfigyelő rendszert, amely már több mint 4 hónapja támogatja a háború, a szankciók és a multik árspekulációja miatt megemelkedett infláció letörését. Az online platform az árak összehasonlíthatóságán keresztül támogatja a családok tudatosabb vásárlási döntéseit, miközben fokozza a versenyt a kiskereskedelmi üzletek között. Az eredmények egyértelműek, hiszen a kormány korábban teljesítette vállalását, és már októberre egy számjegyűre csökkentette az inflációt."  

Egy szót sem ejtettek arról, hogy a fogyasztói árak vonatkozásásban Európa-rekorderek vagyunk, és a nem euróövezethez tartozó országokban is mindenhol lassúbb a pénzromlás sebességének üteme, mint nálunk.  

 Az inflációcsökkenés kormányzati "mámora" után vessünk egy pillantást az elmúlt hét megrendítő számaira:

  • 2023. november 6. Folytatódó visszaesés a lakásépítésben. 2023 I–III. negyedévében 10 808 új lakás épült, 21%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 14 894 volt, 43%-kal kisebb, mint 2022 azonos időszakában.
  • 2023. november 7. 2023 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8%-kal csökkent.
  • 2023. november 8. A kiskereskedelmi forgalom volumene 7,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző hónaphoz képest lényegében változatlan maradt.
  • 2023. november 13. 2023. szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,0%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 9,5%-kal csökkent, az egyéb építményeké 0,4%-kal nőtt. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,8%-kal kisebb volt az augusztusinál.

Hétfőn (november 13-án) délután pötyögöm soraimat, így természetesen nem tudhatom, hogy a kedden (november 14-én) közlésre kerülő - negyedéves és háromnegyedéves - bruttó hazai termék (GDP) adatok milyen előjelűek lesznek. Az elmúlt héten közzétett számsorok nem adnak okot túlzott derűlátásra. A kérdés egyszerű: vajon elértük-e már a gödör fenekét, vagy folytatódik a mélyrepülés?

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére