Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Hanyatló ipar 2023.10.06

Dr. Dávid Ferenc: Hanyatló ipar

 

A KSH 2023. október 6-án (pénteken) tette közzé az ipari termelés volumenéről szóló gyorstájékoztatóját.  Szívre tett kézzel mondom: ennél sokkal jobb teljesítményre számítottam, mert a miniszterelnök és gazdaságfejlesztési minisztere szeptemberben még folyamatosan azt sulykolták, hogy 2023. augusztus a fordulat hónapja, innen kezdve kiegyenesedik a magyar gazdaság. Nem így történt.

A KSH közlése szerint 2023 augusztusában az ipari termelés volumene 5,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,1%-kal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 júliusához mérten 2,4%-kal mérséklődött.

  • A termelés csökkenésében a feldolgozóipari alágak többségének szerepe volt. A legnagyobb súlyú alágak közül a villamos berendezés gyártása bővült a leginkább, de nőtt a járműgyártás is, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene.
  • Az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 4,6%-kal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz képest 2,4%-kal csökkent.

Az ipar teljesítményének zuhanása szinkronban van a bolti kiskereskedelem hanyatlásával (mínusz7,1 %). Nyilvánvaló, ha egy országban visszaesik a beruházási kedv és a lakosági vásárlási képesség/lehetőség, akkor az meglátszik belföldre /is/ termelő ipar teljesítményén. Egyszerűen mondva: csak a bolond iparos termel a raktárnak! 

És nézzék figyelmesen a számokat! Éves összevetésben (2023. augusztus/2022.augusztus) 5,3 százalékos, nyolchavi viszonylatban 4,6 százalékos és a mi a legelkeserítőbb, hogy 2023. júliusához (tehát egyhavi összevetésben) 2,4 százalékos a visszaesés. Ilyen negatív eredmények mellett szónokol a gazdaságfejlesztési miniszter arról, hogy „2023. második negyedévi GDP visszaesés a negatív gazdasági ciklus alja, hazánk gazdasága a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően növekedési irányba fog fordulni, a harmadik és negyedik negyedévben gyors visszapattanás várható.”  Nagy Márton vélhetően nem tudja, hogy az augusztus hónap már a III. negyedév része, és annak nem is az első hónapja. Eltelt az év kétharmada és a nemzetgazdaság két meghatározó ágazata ájultan a padlón hever. A kereskedelem több mint 7 százalékot zuhant éves viszonylatban, az ipar „bizonyítványában” 5-os osztályzat szerepel, kár, hogy mínusz előjellel.

Persze az is lehet, hogy a miniszter tisztában van a gazdasági folyamatokkal (és azok szörnyű eredményeivel), de politikai megfontolásból - vagy felsőbb utasításra - állandóan ködösít és mellébeszél. Sajnos megteheti és meg is teszi, de egyet neki is tudnia kell: a számok soha nem hazudnak!

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére