Keresés
Logo

Hírek

Árnyékkormányinfó – Az árnyék-kancelláriaminiszter beszámol a szakmai egyeztetések eredményeiről  2022.10.11

Árnyékkormányinfó – Az árnyék-kancelláriaminiszter beszámol a szakmai egyeztetések eredményeiről 

 

Dr. Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter, valamint Kálmán Olga, az Árnyékkormány szóvivője tartottak közös sajtótájékoztatót az Árnyékkormány keddi ülése után. Kálmán Olga először is köszöntötte a sajtó képviselőit, majd pár szóban ismertette az Árnyékkormány aktuális ügyeit. Azt is ismertette, hogy a mai Árnyékkormányülésen öt előterjesztéssel foglalkoztak és három tájékoztatót hallgattak meg. 

 

Molnár Csaba a szót átvéve előrebocsájtotta, hogy egy felelős kormánynak meg kell védenie a magyar vállalkozásokat. Felidézte, már két hete is ismertették, hogy az Árnyékkormány azzal is foglalkozott, hogy az embereket, a családokat hogyan védjék meg, ezúttal pedig a kis- és középvállalkozások kerültek szóba. 

 

„Most érkezett el a magyar gazdaság arra a pontra, hogy a vállalkozásoknak a rezsiemelés miatt csökkenteniük kell a költségeiket, ez pedig a korábbi tapasztalatok és a gazdasági előrejelzések szerint jellemzően elbocsájtásokat, munkahelyek megszűnését jelenti.

 

Az Árnyékkormány szerint a kormány felelőssége, hogy mindkét veszélyt elhárítsa: Itt nem a most is körbeudvarolt multikra, hanem sokkal inkább a kis- és középvállalkozásokra gondolunk, mert meg kell védeni a munkahelyeket is, amiket ez szektor tud biztosítani.” – ismertette a politikus, kiemelve, milyen hátrányba kerültek ezek a vállalkozások a rezsiemeléssel. Hozzátette, Dr. Dávid Ferenc gazdasági árnyékminiszter és Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszter szakmai javaslatát elfogadva az Árnyékkormány kérésére a DK határozati javaslatot nyújtanak be a Parlamentben, mely valódi segítéséget nyújtana az érintetteknek. 

 

„Ebben szerepelni fog a szektorsemleges, kis- és középvállalkozásoknak járó rezsitámogatás, illetve a rezsitámogatás folyósításának időbeli meghosszabbítása; a cégekre kiszabható rezsiemelés korlátozása is fontos; továbbá az energiaszerződések egyoldalú módosításának tiltása. Az Árnyékkormány szerint támogatni kell továbbá a kis- és középvállalkozások áttérését a megújuló energiára, vissza nem térítendő támogatást kell adni az úgynevezett energiaközösségeknek és ipari parkoknak, modernizálni kell a hálózati infrastruktúrát.” – sorolta Molnár Csaba, hozzátéve, 0%-ra csökkentenék a napelemek áfáját is. 

 

A következő témára áttérve az Árnyékkormány szóvivője úgy fogalmazott, ma már mindenki láthatja, az oktatás összeomlott Magyarországon. 

 

Molnár Csaba ezután a szót visszavéve kiemelte, az okok ismertek, legyen szó akár az alacsony pedagógusbérekről, a tanárhiányról. Ráadásként említette, hogy ehhez a borzasztó helyzethez jött hozzá a pedagógusok sztrájkjogának jelentős korlátozása és a tiltakozó tanárok fenyegetése és elbocsátása.

 

„Fentiek ismeretében, Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter javaslatát elfogadva az Árnyékkormány kérésére a DK frakciója országgyűlési határozatot fog benyújtani az Országgyűlésnek. Ebben szerepelni fog, hogy vissza kell venni a jogtalanul kirúgott tanárokat és vissza kell vonni minden tankerületi büntetést! Az Árnyékkormány szerint 45%-os azonnali béremelést kell adni a tanároknak, illetve törvényben kell garantálni a tanárok túlóráinak kifizetését. Javasoljuk, hogy a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztenseket legfeljebb heti 35 órára lehessen beosztani gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre.” – sorolta a politikus. 

 

Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter azzal folytatta: javaslatuk alapján vissza kell állítani az iskolák önálló gazdálkodási státuszát, biztosítani kell az intézményi autonómiát is. 

 

„Az államnak vissza kell adnia az iskolákat a fenntartásukra szánt forrásokkal együtt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek ezt kérik. A tanárok így nagyobb biztonságban érezhetik magukat, hiszen nem a tankerületek alá tartoznának, és az önkormányzatok is jobb gazdái lesznek az iskoláknak, mint az állam.” – magyarázta a politikus, majd arra is kitért, hogy az Árnyékkormány szerint vissza kell adni a sztrájkjogot a tanároknak!

 

Molnár Csaba a következő témára sorolva ismertette, a legfrissebb számítások szerint mindent egybevetve, idén nagyjából 1 millió hektáron teljes mértékben megsemmisült a termés a szárazság miatt, a kormány pedig nem segít, holott közvetetten a teljes lakosságot érinti az aszálykár, például elég, ha csak az élelmiszerárakat vesszük. 

 

„Benedek Szilveszter mezőgazdasági árnyékminiszter javaslata alapján az Árnyékkormány szerint két azonnali teendő van az aszály okozta károkkal kapcsolatosan. Eszerint a kárenyhítési alapot fel kell tölteni 500 milliárd forinttal; valamint a kárenyhítési alapból történő kifizetéseket fel kell gyorsítani annak érdekében, hogy megtörténjen minden aszálykárt szenvedett mezőgazdasági termelő kárenyhítése 2022.11.20-ig.” – sorolta a politikus. 

 

Az árnyék-kancelláriaminiszter ezt követően figyelmeztetett, a megújuló energiák támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy legalább kilátásba kerüljön hazánk energiafüggetlensége és kiutat találjunk a sokszorosára emelt rezsiköltségekből. Hangsúlyozta, a szél- és a napenergia fejlesztése is támogatható lenne teljes egészében uniós forrásokból, ám a jelenlegi kormány akadályozza például az új szélerőművek építését. Arra is emlékeztetett, Magyarországon utoljára 2006-ban, a Gyurcsány-kormány ideje alatt adtak ki engedélyt szélturbina építésére. 

 

„Dr. Oláh Lajos környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter, valamint Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszter javaslatát elfogadva az Árnyékkormány kérésére a DK frakciója országgyűlési határozatot fog benyújtani az Országgyűlésnek, amelyben az Árnyékkormány javaslatokat fogalmaz meg a megújuló energiaforrások használatának támogatására Magyarországon. Kiemelte példaként, hogy javaslatuk szerint 2026-tól kötelező legyen a 150 négyzetmétert meghaladó középületekre napelemet telepíteni, amit később már akár a családi házakra is kiterjesztenének” – közölte a politikus. 

 

Molnár Csaba ezután megfogalmazta, hogy a kormány, ha mindent így folytat, akkor még a fűtési szezon vége előtt be fogja csődöltetni az önkormányzatokat.

 

„Akár a gázról, akár a távhőről, akár a villamos energiáról beszélünk, az önkormányzatok számára jelenleg elérhető árak gyakorlatilag megfizethetetlenek, ezért látjuk azt, hogy az önkormányzatok országszerte bezárják a nagy energiaigényű intézményeiket.” – sorolta az Árnyékkormány minisztere, kiemelve, a legnagyobb baj a földgázzal való fűtés kapcsán van, de a távhősök is rosszul járnak. 

 

A politikus azt is kiemelte, hogy a kormány semmi segítséget nem nyújt a településeknek, „menedzser tervből” pedig nem lesz se fűtés, se világítás, se meleg víz, éppen ezért Szaniszló Sándor önkormányzati árnyékminiszter és Szitka Péter vidéki önkormányzati ügyekért felelős főtanácsadó javaslatát elfogadva az Árnyékkormány kérésére a DK frakciója országgyűlési határozatot fog benyújtani az Országgyűlésnek. 

 

„Az önkormányzatok, önkormányzati intézmények és önkormányzatok tulajdonában álló gazdasági társaságok energia-beszerzéseire általános „ársapkát” kell bevezetni; el kell engedni a 2023-as évre szóló úgynevezett „szolidaritási hozzájárulást” és vissza kell adni az elvont gépjármű adókat; valamint nem egyedi egyeztetések után kell megsegíteni az önkormányzatokat, hanem teljes körű azonnali normatív megoldást szükséges kínálni a kialakult helyzetre.” – sorolta a politikus. 

 

Kálmán Olga a szót visszavéve végezetül ismertette: a keddi Árnyékkormányülésen három tájékoztatót hallgattak meg, melyek az ország gazdasági helyzetéről és a devizatartalék állásáról, az Ukrajnában zajló háború állásáról és a NATO bővítéséről, valamint a tűzoltóságnál kialakult állapotokról szóltak. 

 

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére