Keresés
Logo

Hírek

Bajban az ország! - Az Árnyékkormány második ülésének előterjesztései 2022.10.11

Bajban az ország! - Az Árnyékkormány második ülésének előterjesztései

 

 

Előterjesztések: Kis- és középvállalkozások

 

Árnyékkormány: Kis- és közepes vállalkozásoknak járó rezsitámogatással kell megvédeni a munkahelyeket!

 

A magyarok 70%-a olyan kis- és középvállalkozásoknál dolgozik, amelyeket ellehetetlenít a kormányzati rezsiemelés. Miközben Orbán Viktor csak a multikat támogatja, 200 ezer magyar vállalkozás marad kormányzati segítség nélkül a hétszeres kormányzati gázáremeléssel szemben. A rezsiemelés munkahelyek megszűnéséhez, tömeges elbocsájtásokhoz fog vezetni.

 

  • Az Árnyékkormány szerint szektorsemleges, kis- és középvállalkozásoknak járó rezsitámogatásra van szükség! Elég volt a kivételezésből, minden munkahely ugyanolyan fontos!

 

  • Az Árnyékkormány szerint 3 hónap helyett 6 hónapon át kell rezsitámogatást nyújtani a magyar cégeknek, ez 75-80 milliárd forint helyett 400 milliárd forint támogatást jelentene a kis- és közepes vállalkozásoknak.

 

  • Az Árnyékkormány szerint korlátozni kell a cégekre kiszabható rezsiemelést, senkitől sem kérhetnek többet az eddigi rezsiárak háromszorosánál! Számos vállalkozói visszajelzés alapján ez az a maximális szint, amely még kigazdálkodható a cégeknek, efölött munkahelyek kerülnek veszélybe.

 

  •  Az Árnyékkormány szerint be kell tiltani az energiaszerződések egyoldalú módosításának lehetőségét az áram- és földgázszolgáltató vállalatok számára! Elég volt az apróbetűből, egyetlen magyar kis- és középvállalkozást sem sodorhatnak veszélybe az áram- és földgázszolgáltatók!

 

  • Az Árnyékkormány szerint támogatni kell a kis- és középvállalkozások áttérését a megújuló energiára! Csak a szél- és napenergia jelenthet kiutat az orosz gázfüggőségből, ezért támogatásokra, és a megújuló energia-beruházások engedélyezési eljárásainak azonnali gyorsítására van szükség!

 

  • Az Árnyékkormány szerint el kell törölni a céges napelemes kiserőművek 50kW-os áram-átvételi korlátját!

 

  • Az Árnyékkormány szerint vissza nem térítendő támogatást kell adni az úgynevezett energiaközösségeknek és ipari parkoknak! Éppen az ilyen helyzetek mutatják meg, hogy az ipari parkok nemcsak arra jók, hogy uniós pénzt lehet rájuk lehívni, hanem észszerűbbé és hatékonyabbá tehetik az itt lévő cégek működését.

 

  • Az Árnyékkormány szerint modernizálni kell a hálózati infrastruktúrát! A néhány nagy erőműre kialakított rendszert alkalmassá kell tenni a nagyszámú kis erőmű, jellemzően kis naperőmű által visszatáplált energia fogadására.

 

  • Az Árnyékkormány szerint 0%-ra kell csökkenteni a napelemek áfáját! Ha egy kis- és középvállalkozás a jövőbe fektet be, és növeli az energiafüggetlenséget, akkor támogatni és nem adóztatni kell!

 

 

Előterjesztések: Oktatás

 

Árnyékkormány: Vissza kell venni a jogtalanul kirúgott tanárokat, és vissza kell adni a sztrájk jogát!

 

Ma már minden tanár, diák, szülő és talán az ügyben nem érintett magyar polgár is látja, hogy az állami oktatás összeomlott. Tanárok kényszerülnek polgári engedetlenségre, diákok kényszerülnek arra, hogy utcára menjenek a tanáraikért, mert az elmúlt 12 év szétrombolta a közoktatást.

 

  • Az Árnyékkormány szerint vissza kell venni a jogtalanul kirúgott tanárokat és vissza kell vonni minden tankerületi büntetést! – A kormány kérjen bocsánatot a kirúgott tanároktól és azonnali hatállyal helyezze vissza őket az állásukba, adják vissza a diákoknak a tanáraikat.

 

  • Az Árnyékkormány szerint 45%-os azonnali béremelést kell adni a tanároknak! Ezzel az intézkedéssel például egy egyetemi végzettséggel és 15 éves gyakorlattal rendelkező tanár fizetése 294 350 forintról 426.808 forintra emelkedne.

 

  • Az Árnyékkormány szerint az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összegét a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára kell megemelni.

 

  • Az Árnyékkormány szerint törvényben kell garantálni a tanárok túlóráinak kifizetését! A jelenlegi pedagógusi túlóra havonta 4 milliárd 144 millió, évente pedig mintegy 50 milliárd forint elvégzett, de ki nem fizetett, „láthatatlan” munkát jelent. Az elvégzett munkát ki kell fizetni!

 

  • A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztenseket legfeljebb heti 35 órára lehet beosztani gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre.

 

  • Az iskoláknak az önálló gazdálkodási státusz visszaállítása mellett vissza kell adni a helyi oktatásszervezés feletti felügyeletet, továbbá biztosítani kell az intézményi autonómiát az iskola működése, a helyi tanterv kidolgozása, valamint a tankönyvhasználat kapcsán.

 

  • Az államnak vissza kell adnia az iskolákat a fenntartásukra szánt forrásokkal együtt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek ezt kérik. A tanárok így nagyobb biztonságban érezhetik magukat, hiszen nem a tankerületek alá tartoznának, és az önkormányzatok is jobb gazdái lesznek az iskoláknak, mint az állam. Akkor, amikor még az önkormányzatok feleltek az iskolákért, soha nem történhetett volna meg, hogy köztiszteletben álló, a diákok, a szülők és a szakma által is elismert tanárokat rúgjanak ki csak azért, mert felemelik a szavukat.

 

  • Az Árnyékkormány szerint vissza kell adni a sztrájkjogot a tanároknak! A sztrájk semmilyen veszélyhelyzetre hivatkozva sem betiltható, a tanároknak is joguk van kiállni magukért és a diákjaikért!
CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére