Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Szlovák „nyugdíjmorzsák” 2023.08.06

Dr. Dávid Ferenc: Szlovák „nyugdíjmorzsák”

 

2023. augusztus 1. napján a magyar kormányfő facebook oldalán a következő olvasható: „A mai naptól 15-os élelmiszerár-akciókkal védjük a családokat és a nyugdíjasokat! Az inflációt letörjük! A multik árspekulációjának véget vetünk. A Kötelező élelmiszerár-akciókat 15 %-ra emeljük. Az akciós termékkört kiterjesztjük. Nem állunk meg, ameddig egyszámjegyű nem lesz az infláció. Nekünk Magyarország az első!”

Hangzatos jelszó, semmitmondó ígéret és üres fenyegetés olvasható a fenti orbáni közleményben. Számomra egy kicsit ugyan félelemkeltő, hogy „nem állunk meg…”, de ismerve a kormányzó elitet, ha érdekeik úgy kívánják, akkor bizony meghúzzák a vészféket, és azonnal megállnak. Sok időt nem is vesztegetek a tartalmatlan mondatokra, térjünk rá a lényegre.

Szlovákiában – július 1-i hatállyal és – augusztusi kifizetéssel a nyugdíjakat további (!!!) 10,6 százalékkal emelik meg.  Az emelés mértéke is figyelemre méltó, de én a „további” kifejezésre kaptam fel a fejem. A következőkben magyar gazdasági lapból (vg.hu) és két magyar nyelvű szlovák hírfelületről (ujszo.com, parameter.sk.) „csipegettem” információkat és ezeket tárom az olvasók elé. Nem ismerem a szlovák nyugdíjszisztémát, kizárólag a mostani nyugdíjemeléssel kapcsolatos megjelenésekből tallózok.

Megemelik a nyugdíjakat Szlovákiában. A 2024 januárára tervezett emelést hozták előre – a döntésnek köze lehet az előre hozott választásokhoz is. A szlovák parlament a döntéskor a magas inflációra hivatkozott. A valorizáció mértéke 10,6 százalék lesz, mégpedig a tavaly júliustól az idén március végéig tartó, 9 hónapra számított nyugdíjas-infláció alapján. A nyugdíjasok így átlagosan havi 61 euróval nagyobb összegre számíthatnak, tekintve, hogy márciusban az országos átlagos nyugdíj összege 576 euró volt. Januárban volt már egy izmosabb, 11 százalékot meghaladó emelés. Ha az 576 eurót megemelik 10,6 százalékkal, az havi 637 euróra növekszik, átszámolva 238 ezer forintos átlagnyugdíjat jelent (375 Ft/EUR árfolyamon). Tudom, hogy helytelen a direkt összehasonlítás, de azért jelzem, hogy a magyar átlagnyugdíj ennél legalább harmincezer forinttal alacsonyabb. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a nyugdíjvalorizáláson túl a gyermekgondozási segély is emelkedik augusztustól Szlovákiában. 

A parameter.sk június 8-án megerősítette a vg.hu információit: „idén tehát kétszer emelkedik a nyugdíj Szlovákiában: az első emelésre január elsején került sor a valorizáció keretében, akkor 11,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, július 1-jén pedig jön a második, 10,6 százalékos emelés.” Mechanikusan nem összeadható a két szám, a 11,8 százalék éves szintű, a 10,6 százalék – miután nem visszamenőleges hatályú – „csak” 5,3 százalékot ér, így aztán 17 százalék feletti emelésben részesültek 2023. vonatkozásában a szlovák nyugdíjasok. (13. havi nyugdíjat Szlovákiában is fizetnek.)

Az Eurostat (Európai Statisztikai Hivatal) 2023. július 31-én közzétett becsélése szerint 2023. július/2022.július viszonylatában 10,2 százalék volt az infláció Szlovákiában, amely érték a legmagasabb az eurózónában. A magyar mutató (július adat még adat nincs) ennek csaknem a kétszerese volt júniusban (19,9 %), amely - szintén az Eurostat mérése alapján - a legnagyobb az Európai Unió viszonylatában. A vg.hu szerint Szlovákiában a májusi 11,9 százalékról júniusban 10,8 százalékra mérséklődött az éves infláció – jelentette a Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ). Az úgynevezett nyugdíjas infláció a vizsgált időszakban 11,4, az alacsony jövedelmű háztartások inflációja pedig 11,6 százalék volt.

Hazánkban sokkal kedvezőtlenebbek az inflációs folyamatok, mint északi szomszédunknál, a magyar kormány mégis ragaszkodik a nyugdíj-kiigazítás novemberi dátumához. A szlovák példa azt igazolja, hogy a legvédtelenebb társadalmi réteg esetében nem ígérgetni, hanem tenni kell! A magyar nyugdíjasok megsegítésére - szeptemberi kifizetéssel – teljesen indokolt nyugdíjkorrekciót végrehajtani! 

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére