Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Siralmas félévi értesítő 2023.08.08

Dr. Dávid Ferenc: Siralmas félévi értesítő

 

Borús szombat délelőtt írom a jegyzetem, és nem javítja a kedélyállapotomat, hogy „belefeledkeztem” az elmúlt félév ipari termelési volumenindexeibe. 

2023 júniusában az ipari termelés volumene 3,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Nézzük csak meg az elmúlt fél év nyers, tisztítatlan mutatóit. Következnek az elkeserítő számok:

  • január mínusz 0,2 %
  • február mínusz 4,6 %
  • március mínusz 4,1 %
  • április mínusz 8,3 %
  • május mínusz 6,9 %
  • június mínusz 3,8 %

A Központi Statisztika Hivatal rövid értékelésében azt is közzéteszi, hogy

  • a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023. májusához mérten 0,9%-kal mérséklődött, tehát a június kedvezőtlenebbül alakult, mint a május.
  • a termelés csökkenéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágak közül a termelés volumene leginkább a járműgyártásban nőtt, jelentősen bővült a villamos berendezés gyártásában is, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett.
  • A termelés az év első hat hónapjában 4,8%-kal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában, ami azt jelenti, hogy az idei első félév (hat hónap) együttes ipari volumene jelentősen elmaradt a tavalyi év első félévének teljesítményétől.

A bruttó hazai termék (GDP) alakulásban meghatározó súlya van az ipari termelésnek. Gazdaságunk „nagyjai”, elsősorban Nagy Márton és Varga Mihály – és az ő közreműködésükkel összeeszkábált 2023. évi költségvetési törvény – 1,5 százalékos gazdasági növekedésről hadovál, holott a fent közölt számok következtében a másfél százalékos bővülés már csak az álmok birodalmába tartozik. Ha a második félévben „megtáltosodik” a magyar ipar, akkor talán annyi elérhető lesz, az ország gazdasági teljesítménye – éves vonatkozásban – nem lesz negatív előjelű. (A külön soron hozott – még csak öthónapra vonatkozó – építőipari adatok sem tündökölnek: 2023 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 12,0%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 13,2, az egyéb építményeké 10,0%-kal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,7%-kal kisebb volt az áprilisinál.) Ennyit az iparról, ennyit a meg nem alapozott tervekről. 

Most térjünk át a minden magyar állampolgárt érintő kiskereskedelmi forgalomra. A kiskereskedelmi forgalom 0,7%-kal nőtt az előző hónaphoz képest, viszont 8,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2023. júniusban a kiskereskedelem forgalmának volumene – jelentős bázishatás mellett – a nyers adat szerint 7,8, naptárhatástól megtisztítva 8,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 24,2%-kal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,7%-kal nőtt az előző hónaphoz képest. 2023. január–júniusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 10,3%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Jöjjenek az elmúlt félév hónapjainak volumen index adatai, az összevetés a tavalyi év megfelelő időszakára vonatkozik:

  • január mínusz  4,5%
  • február mínusz 10,1%
  • március mínusz 13,1%
  • április mínusz 12,6%
  • május mínusz 12,3%
  • június mínusz   8,3%

Természetesen annak örülök, hogy májushoz képest pozitív elmozdulás történt, de az összkép igy is rendkívül elkeserítő, hiszen azt mutatja, hogy az elszegényedő magyar társadalom fogyasztása még mindig hanyatló pályán van, a vásárlás mennyiségét reprezentáló volumenindex még negatív. A nyugdíjak folyamatosan veszítenek értékállóságukból, az alacsony keresetek nem képesek követni a napicikkek áremelkedéseit.

Látva ezt a félévi bizonyítványt, lenne min javítani. A kormányzati tervek és a napi cselekvések azonban nem adnak okot derűlátásra.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére