Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Amerikai üzenet 2023.08.03

Dr. Dávid Ferenc: Amerikai üzenet

 

Az ESTA érvényességi ideje csökken miután a Magyar Kormány elmulasztotta a Vízummentességi program biztonsági követelményeinek teljesítését. (…) Magyarország Kormányát a mai napon arról tájékoztattuk, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken.  Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik. Az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot. Ennek ellenére, a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a VWP (Vízummentességi program – D.F.) követelményeinek minden szempontból megfeleljen. (az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének közleménye – Budapest, 2023. augusztus 1.) 

Tisztában vagyok azzal, hogy a fenti korlátozás a magyar vállalkozók, munkavállalók, diákok és nyugdíjasok döntő többségét nem érinti, ezért aztán nem is hiszem, hogy tömeges tiltakozásra, esetleg tüntetésre kerül majd sor emiatt a közeli jövőben az USA Budapesti Nagykövetsége előtt. Azzal persze számolhatunk, hogy a Magyar Nemzet, a Pesti Srácok és a HírTV verbális verőlegényei azonnal napirendre tűzik a kérdést. Biden elnök és Pressman nagykövet kapni fog hideget-meleget a lovagkeresztes alakulattól (Bayer, Bencsik A.), de úgy hiszem, hogy e mérgező bolhák köhögése nem igazán zavarja meg nyugalmukat.  Az intézkedésnek persze biztosan nem örülnek a világutazó turisták, az amerikai érdekeltséggel is rendelkező üzletemberek és a hozzátartozóik látogatására készülő magyar állampolgárok. A közleményből az olvasható ki, hogy az USA törekedett a könnyített eljárás fenntartására, de a magyar kormány a megszokott pökhendi módon kezelte az ügyet és nem vette figyelembe az amerikai szempontokat.

A mostani közleményről egy tavaly nyári (júliusi) bejelentés jutott eszembe, amikoris az USA felmondta az 1979. óta érvényben lévő - kettős adóztatás elkerülése céljából megkötött – magyar-amerikai egyezményt, mivel Magyarország 9 százalékra csökkentette a társasági adókulcsát – ami kevesebb mint fele a 21 százalékos amerikai adókulcsnak –, az adóegyezmény előnyei egyoldalúan Magyarországnak kedveznek, és az Egyesült Államoknak semmi haszna nem származik belőle: „Magyarország az 1979-es adóegyezménnyel kapcsolatos, régóta fennálló amerikai kormányzati aggályokat súlyosbította azzal, hogy blokkolta a globális minimumadó bevezetéséről szóló uniós irányelvet. Ha Magyarország bevezetné a globális minimumadót, ez a szerződés kevésbé lenne egyoldalú.” (USA pénzügyminiszteri szóvivő)

Amerika tehát távolodik Magyarországtól, hiszen kishazánk szemmel láthatóan nem törődik az USA beutazás-biztonsági megfontolásaival (vízum ügyek) és az Orbán vezette kabinet semmibe veszi a világ vezető hatalmának gazdasági érdekeit is (adóztatás). Lehet így viszonyulni az USA-hoz, de az nem kérdés, hogy ebben a szkander partiban ki lesz a győztes.

Az intézkedés bejelentése előtt Pressman nagykövet így nyilatkozott: „Ez egy igazán szerencsétlen nap. Ez nem az az eredmény, amelyet az Egyesült Államok akart vagy keres."

Zárszó: A biztonsági aggályokra reagáló példátlan lépés az amerikai programban részt vevő 40 ország közül egyedüliként Magyarországot érinti.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére