Keresés
Logo

Hírek

Barkóczi Balázs: Összeomlott az állami oktatás - Adja vissza az állam az iskolákat azoknak az önkormányzatoknak, akik ezt kérik 2022.10.10

Barkóczi Balázs: Összeomlott az állami oktatás - Adja vissza az állam az iskolákat azoknak az önkormányzatoknak, akik ezt kérik

 

Barkóczi Balázs, oktatási- és kulturális árnyékminiszter sajtótájékoztató keretében emlékeztetett, mára nincs olyan tanár, diák vagy szülő, aki ne látná, hogy összeomlott az állami oktatás.

 

„A KLIK szakmailag alkalmatlan az iskolák megfelelő fenntartására, a méltatlan pedagógusbérek miatt országos a tanárhiány, akik pedig egyelőre maradtak és még tanítani próbálnának, azokat a tankerületek fenyegetik. A tarthatatlan helyzet és a mostani tiltakozások ugyanarra az okra vezethetők vissza: összeomlott az állami oktatás, a kormány rossz gazdája az iskoláinknak.” – foglalta össze a politikus.

 

Barkóczi Balázs közölte, oktatási és kulturális árnyékminiszterként azt kezdeményezi, hogy az állam adja vissza az iskolákat a fenntartásukra szánt forrásokkal együtt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek ezt kérik.

 

„A kormány 12 év alatt csúfosan leszerepelt, ez pedig az állami oktatás teljes összeomlásához vezetett. Ebből a helyzetből az Árnyékkormány szerint az az egyetlen lehetséges kiút az, ha az önkormányzatok visszakaphatják az iskoláikat, méghozzá a hozzájuk tartozó forrásokkal együtt. A tanárok így nagyobb biztonságban érezhetnék magukat, hiszen nem a tankerületek alá tartoznának, és az önkormányzatok is jobb gazdái lennének az iskoláknak, mint az állam.” – fogalmazott a politikus.

 

Barkóczi Balázs arra is kitért, hogy a jelenlegi gondokat éppen a kormány és az oktatás fenntartására kijelölt KLIK okozza, ebből kifolyólag nem is lesznek képesek ezeket megoldani.

 

„Nem elég, hogy 12 év alatt tönkretették a közoktatást, hogy pedagógusok ezreit üldözték el a rendszerből, a tankerületek fenyegetéseivel most is csak tetézik a bajt, az iskolákban boszorkányüldözés zajlik a problémák megoldása helyett. Akkor, amikor még az önkormányzatok feleltek az iskolákért, soha nem történhetett volna meg, hogy köztiszteletben álló, a diákok, a szülők és a szakma által is elismert tanárokat rúgjanak ki csak azért, mert felemelik a szavukat.” – mondta zárásként a politikus.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére