Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Mária asszony minősít 2023.06.11

Dr. Dávid Ferenc: Mária asszony minősít

 

„Anglia egy szétszakadás szélén egyensúlyozó, jelentéktelen kis szigetország, ipar, termelés, innováció, önellátásra képes mezőgazdaság nélkül. Egyedül arroganciája és az arca a régi. Igazán idegesítő.” – írta Schmidt Mária a vasarnap.hu felületén egy hosszabb jegyzetében (címe: Az Amerikai Egyesült Birodalom)

Nem veszem a bátorságot, hogy professzor asszony terjedelmes dolgozatára aprólékosan reagáljak. Adalékként annyi, hogy a híres fultoni beszédet elmondó Churchill-t kivénhedt ripacsként emlegeti, majd közli, hogy „nem csoda, hogy budapesti szobrát időről-időre vörös festékkel öntik le a magyar hazafiak, akik nem bocsájtják meg neki sem ezt, sem hazánk terrorbombázását!”  Én eddig úgy tudtam, hogy a Királyi Légierő (Royal Air Force) repülői azért „szórták meg” a fővárosunkat, mert a náci Németország csatlósaként Magyarország is részt vett a második világháborúban, és 1944. március 19-ét követően jelentős német haderő állomásozott hazánkban. Churchill budapesti szobrának leöntéséhez nem füzök kommentárt, hiszen a legújabb besorolás szerint már a szélsőjobbos Budaházy-féle bűnözők is hazafiaknak nevezhetők.

De nem erről akarok írni, hanem Anglia – esetünkben helyesen: az Egyesült Királyság – Schmidt Mária által megfogalmazott jelentéktelenségéről. Nem a múltra emlékezem (Brit Világbirodalom), hanem a jelenről szólok. Maradok a kaptafánál (és nem „történészkedek”). Egyetlen közgazdasági mérőszámot fogok közölni, a bruttó hazai termék (GDP) nemzetgazdasági szintű nagyságát, ez alapján aztán mindenki oda helyezi az Egyesült Királyságot, ahová csak akarja. 2022-es adatok következnek, forrás az IMF (Nemzetközi Valutaalap).

  • USA 25.032 milliárd dollár
  • Kína 18.321 milliárd dollár
  • Japán   4.300 milliárd dollár
  • Németország   4.031 milliárd dollár
  • India   3.286 milliárd dollár
  • Egyesült Királyság(!)   3.198 milliárd dollár
  • Franciaország   2.778  milliárd dollár
  • Kanada   2.200 milliárd dollár
  • Oroszország(!)             2.133 milliárd dollár
  • Olaszország   1.997 milliárd dollár

A számok – ellentétben Schmidt Mária fent idézett mondataival – a valóságot tükrözik. A két meghatározó óriás, az USA és Kína messze „elhúzott” a többiektől, de a 67 milliós Egyesült Királyság - még a Brexitet követően is - nagyhatalom maradt, gazdasági teljesítménye jelentősen meghaladja a 143 millió lakosú Oroszországét. Persze nem kell csodálkozni Mária asszony mostani minősítésén, hiszen korábban a német kancellárhoz intézett nyílt levelét így zárta: „Gyáva népnek nincs hazája. Az Önök hazája, Németország már rég odalett.” Ahogy nézem a táblázatot Németország - Európa legnagyobb és legerősebb gazdaságaként – az előkelő negyedik helyet foglalja el a világranglistán.  Schmidt szerint a britekkel és a németekkel a jövőben már nem kell számolni: az egyik „nokedli” szigetország, a másik pedig már nem is létezik.  

Micsoda szerencse, hogy a kontinens közepén (a Kárpát-medencében) van egy olyan 93 ezer négyzetkilométer alapterületű, teljes önellátásra is képes ország, amelynek ipara versenyképes, mezőgazdasága világszínvonalú. Ez az ország a GDP nagyság szerinti világranglistán – közvetlenül Algéria után – az 57. helyet foglalja el.

Természetesen helytelen az országokat kizárólag a gazdaság mérete szerint megítélni, illetve sorrendbe állítani. De Németországot és az Egyesült Királyságot Budapestről mellékszereplőnek feltüntetni, valamint alaptalanul leértékelni rendkívül ostoba és udvariatlan megnyilvánulás, t. Professzor asszony!

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére