Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Mélyrepülésben az ipar 2023.06.07

Dr. Dávid Ferenc: Mélyrepülésben az ipar

 

A KSH június 6-i (keddi) Gyorstájékoztatójából megtudhattuk, hogy a 2023. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene – jelentős bázishatás mellett – a nyers adat szerint 13,6, naptárhatástól megtisztítva 12,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest (2023. április/2022. április). Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 22,9%-kal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,9%-kal elmaradt az előző havitól. 2023. január–áprilisban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 10,4%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Drámai számok ezek, hitelesen mutatják a magyar társadalom viharos elszegényedését.

A megrendítő kereskedelmi adatok közzététele után 2023. június 7. napján (szerdán) megjelentek az ipari termelés első becslésen alapuló adatai, amelyek nyugodtan nevezhetők kétségbeejtőnek. A konkrét érték és a tendencia egyaránt megrázó, ugyanis 8,3%-kal csökkent az ipari termelés 2023 április/2022. április vonatkozásában. 2023 áprilisában az ipari termelés volumene 8,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8%-kal mérséklődött. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023. márciusához mérten 2,5%-kal csökkent. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Megindultunk a lejtőn, az elmúlt négy hónap ipari teljesítménye legalábbis ezt igazolja:

  1. január/2022. január mínusz 0,2 %
  2. február/2022. február mínusz 4,6 %
  3. március/2022. március mínusz 4,1 %
  4. április/2022. április mínusz 8,3 %

A közzétett ipari és kiskereskedelmi adatok egyirányba mutatnak. Tartós és rosszul kezelt válságba került a magyar gazdaság, a magyar társadalom. Nagy Márton miniszter képtelen konszolidálni a helyzetet, ellenkezőleg: június 6-i nyilatkozatának mondatai (vg.hu) zavart keltettek a gazdaság munkaadói és munkavállalói szegmensében. Olvassák!

„[A] külföldi működő tőke jobb, mint az EU-forrás. (…) Az igaz, hogy az uniós források hiányoznak a magyar gazdaságból, ugyanakkor, ahogy említettem, nem dominánsak a gazdaság finanszírozásában. Könnyen kiváltható forrás. Közép- és hosszú távon a magasabb fejlettség mellett úgyis EU-forrás nélkül fogunk működni, egy bizonyos fejlettségi szint felett törvényszerűen nettó befizetővé válunk.”

Mondja ezt akkor Nagy Márton, amikor országunk adósságválsággal is küzd, és a Varga-Navracsics miniszteri kettős egyfolytában EU-s forrásokért koldul. Minden fillérre szükségünk van, hiszen a napokban benyújtott – 2024. évre vonatkozó – állami költségvetési előirányzat tervezete is számol az Európai Uniós financiális eszközök bevonásával. Nagy Márton felelőtlenül és cinikusan nyilatkozgat, miközben a magyar ipar tartós mélyrepülésben leledzik. Ha mindenképpen beszélhetnékje van a gazdaságfejlesztési miniszternek, akkor kizárólag a válságból való kilábalás reális megoldásairól szónokoljon! Olvasva eddigi előadásainak és interjúinak szövegét mégis inkább azt ajánlom neki, hogy ezentúl maradjon néma! Hallgatásával mindannyian jobban járunk.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére