Keresés
Logo

Hírek

Árnyékkormány: Az EU-s források folyósításának aktuális állásáról, a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér tervezett állami felvásárlásáról és a pedagógusok közalkalmazotti státuszának kormányzat 2023.03.28

Árnyékkormány: Az EU-s források folyósításának aktuális állásáról, a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér tervezett állami felvásárlásáról és a pedagógusok közalkalmazotti státuszának kormányzati megszüntetéséről szólt a 8. Árnyékkormányinfó

 

Az Árnyékkormány ma megtartotta az idei harmadik, összességében a nyolcadik Árnyékkormányinfóját, amelyen döntés született arról, hogyan támogassa az Árnyékkormány a pedagógusok egységes fellépését. Ezen túl az Árnyékkormány áttekintette a Budapest Airport állami felvásárlását, felszólította Cser-Palkovics Andrást és Szili Katalint, hogy lépjenek vissza egyetemi kuratóriumi megbízatásuktól és javaslatot tett arra is, milyen intézkedésekkel lehetne a lehető leghamarabb hozzájutni a felfüggesztett uniós forrásokhoz.

  • Az Árnyékkormány rögzítette: a kormány négy hónapja semmit sem tesz, hogy megszerezze a felfüggesztett uniós pénzeket. Az Árnyékkormány szerint a kormánynak nyilvánosságra kell hoznia az EU-val folytatott megbeszélések és az Unió felé tett ígéretek minden részletét, vissza kell vonulnia az igazságszolgáltatásban és a felsőoktatásban törvénytelenül megszerzett pozícióiból, gondoskodnia kell a bíróságok szervezetében az elmúlt 12 év során jogszabálysértő módon kikényszerített minden személyi döntés felülvizsgálatáról, valamint el kell törölnie az egyetemi „modellváltás” minden olyan elemét, amely sérti az egyetemek önállóságát.
  • Az Árnyékkormány felszólítja Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármestert és Szili Katalin lemondott miniszterelnöki megbízottat, hogy előbbi politikai összeférhetetlensége és alkalmatlansága, utóbbi pedig méltatlansága és alkalmatlansága miatt haladéktalanul lépjenek vissza az egyetemi kuratóriumi megbízatásuktól.
  • Az Árnyékkormány szerint a Budapest Airport piaci érték feletti megvásárlása súlyos veszteséget okozna az adófizetők számára, miközben fennáll a tartósan veszteséges működtetés, amely évről-évre további veszteségpótlási igényt teremtene a költségvetésben. Az Árnyékkormány szerint a repülőtér megvásárlása helyett a rendelkezésre álló forrásokat a Lázár János által forráshiány miatt kinullázott, nemzetgazdasági szempontból jelentős beruházásokra kellene fordítani.
  • Az Árnyékkormány visszautasítja a „Köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról és egyes kapcsolódó törvények módosításáról” szóló törvénytervezetet, amely az oktatásban meglévő problémák, a pedagógusok védelme és a pedagógushiány enyhítése helyett a közoktatásban dolgozók megfélemlítését, a munkavállalókat védő garanciális jogok leépítését, a fontosabb munkáltatói jogkörök intézményektől való megvonását, és a további értelmetlen centralizációt irányozza elő.
  • Az Árnyékkormány tavaly októberi határozata értelmében a fenti törvényjavaslat helyett a jogtalanul elbocsátott pedagógusok azonnali visszavételére, a pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetményének 45%-os emelésére, a nem pedagógus munkakörben dolgozók fizetésének emelésére, a pedagógus munkakörben dolgozók neveléssel-oktatással lekötött munkaidejének 22 órában való maximalizálására és a túlóráik kifizetésére, a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek gyermekfelügyeleti beosztásának heti 35 órás maximalizálására, az iskolák önálló gazdálkodási státuszának visszaállítására, és a sztrájktörvény azonnali hatályon kívül helyezésére van szükség.

Az Árnyékkormányinfót a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán közvetítettük: https://www.facebook.com/dk365/videos/591610129701515 

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére